• Na današnji dan rođen Tito

  Bivši predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je na današnji dan 1892. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan rođen Tito

  Iako je rođen 7. maja pre 130 godina, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.

  Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.

  Sam Tito znao je da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavi kao praznik Dan mladosti.

  Do Titove smrti 1980. godine štafeta mu se lično dodeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Posle njegove smrti, štafeta se predavala predsedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

   1987. godine  u Sloveniji je izbio skandal kada je objavljen plakat za „Dan mladosti“, koji je podsećao na plakate nemačke nacionalsocijalističke stranke kada je ona bila na vlasti. Ipak, skandal je utišan i priredba je održana.

   1988. godine  je poslednji put na beogradskom stadionu održana priredba za „Dan mladosti“. U toku te godine, SSOJ je ukinuo ovu nekada popularnu manifestaciju. Veliki broj štafeta danas se čuva u Kući cveća, Titovom mauzoleju u Beogradu.

   Podeli vest:

   Facebook Twitter WhatsApp
  1. NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

   Ostalo iz kategorije VESTI