• Na današnji dan Tito je proglašen maršalom, prvaci postali pioniri a čvarci bili džaba

  U SFRJ slavilo se pet državnih praznika, a poslednji u godini bio je 29. novemba “Dan Republike” I praznovalo se dva dana. Dan Republike obeležavao se do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine. Dan Republike se od Drugog svetskog rata slavio na dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan Tito je proglašen maršalom, prvaci postali pioniri a čvarci bili džaba

  U SFRJ slavilo se pet državnih praznika, a poslednji u godini bio je 29. novemba “Dan Republike” I praznovalo se dva dana. Dan Republike obeležavao se do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

  Dan Republike se od Drugog svetskog rata slavio na dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu.

  Posebnom odlukom AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula „maršal Jugoslavije“, na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija.

  Na ovaj dan održavane su svečanosti “prijem pionira” , kada su učenici prvih razreda osnovne škole polagali zakletvu, dobijali “titovku”, belu košulju i crvenu maramu. Poslednja generacija pionira zakletvu je položila 1982. godine.

  Obeležavanje “Dana Republike” osim svečanosti i polaganja pionoirskih zakletvi, nezaobilazno je “praznovan radno” kada je širom cele bivše SFRJ većina išla ili je organizovala svinjokolj. Ova tradicija bila je bila prihvaćena i među onima koji nisu simpatisali Tita I komunizam. Vernici i danas tvrde da je svinjokolj 29. novembra ustvari bio “prst u oko” vernicima obzirom da Božićni post počinje samo dan ranije 28. novembra te da im se priređivalo opštenarodno iskušenje.

  Pored Dana Republike, državni praznici bili su i 1. i 2. januar (Nova godina), 1. i 2. maj (Praznik rada), 9. maj (Dan pobede nad fašizmom) i 4. jul (Dan boraca).

  Raspadom SFRJ u svim njenim republikama je prestalo obeležavanje 29. novembra, osim u SR Jugoslaviji. Od 1997. godine 29. novembar se u SRJ praznovao kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

  Ovaj datum je poslednji put bio neradan 2001. godine, a naredne je ukinut odlukom Savezne skupštine.

  Danas Srbija ima četiri državna praznika – Novu godinu (1. i 2. januar), Sretenje – Dan državnosti Srbije (15. i 16. februar), Praznik rada (1. i 2. maj) i Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar).

  Dan pobede je i dalje praznik u Srbiji, ali se obeležava radno. 

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]