• Na današnji dan ubijen Če Gevara

  Na današnji dan 1967. godine ubijen je Ernesto Gevara, poznatiji kao Che Guevara ili samo Che. Rođen 14. juna 1928. u mestu Rosario, u Argentini, ubijen 9. oktobra 1967. u selu La Igera, u bolivijskoj provinciji Valje Grande) bio je marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, lekar, diplomata i pisac. Gevara je predstavljao jednu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan ubijen Če Gevara

  Na današnji dan 1967. godine ubijen je Ernesto Gevara, poznatiji kao Che Guevara ili samo Che.

  Rođen 14. juna 1928. u mestu Rosario, u Argentini, ubijen 9. oktobra 1967. u selu La Igera, u bolivijskoj provinciji Valje Grande) bio je marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, lekar, diplomata i pisac.

  Gevara je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi (1956–1959), kao član pokreta „26. jul“. Nakon pobede revolucije, nekoliko godina je bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najpre u Kongu, za vreme vladavine Moiza Čombea, a potom u Boliviji. U Boliviji, spregom Američke obaveštajne agencije i bolivijske vojske, Gevara je najpre uhvaćen, a odmah sutradan ubijen.

  Osam meseci posle revolucije na Kubi i svrgavanja Batistine diktature, Jugoslaviju je posetila kubanska Misija dobre volje koju je predvodio Ernesto Gevara.

  U avgustu 1959. godine legendarni komandant Če Gevara, koji i danas izaziva oprečne komentare, došao je u Beograd, a zatim obišao i Kragujevac, Sarajevo, Rijeku, Opatiju i Brione – da bi se sastao sa predsednikom Josipom Brozom Titom.

  Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija posle njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom sveta. Kao strog vojskovođa, i potpuno posvećen svom revolucionarnom cilju sa ogromnim moralnim autoritetom nad svojim trupama on je ostao kontroverzna ličnost od velike istorijske važnosti.

  Časopis „Tajm“ proglasio je Gevaru jednim od 20 najvećih svetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi sveta 20. veka.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]