• Na današnji dan umro Džim Morison

  Rođen kao Džejms Daglas Morison 8. decembra 1943. godine na Floridi, u Melburnu. Još u samom detinjstvu  slučajno je prisustvovao događaju koji će kasnije oblikovati njegovu filozofiju, ponašanje i umeće življenja- krvavom prizoru pogibije Indijanaca u saobraćajnoj nesreći kada je duh starog indijanskog šamana ušao u mladog Džimija. Morison je dugi niz godina bio uveren […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan umro Džim Morison

  Rođen kao Džejms Daglas Morison 8. decembra 1943. godine na Floridi, u Melburnu. Još u samom detinjstvu  slučajno je prisustvovao događaju koji će kasnije oblikovati njegovu filozofiju, ponašanje i umeće življenja- krvavom prizoru pogibije Indijanaca u saobraćajnoj nesreći kada je duh starog indijanskog šamana ušao u mladog Džimija. Morison je dugi niz godina bio uveren u to i nosio indijanske ogrlice, a na sceni oponašao indijanski ritualni ples.

  Natprosečno inteligentan ( IQ od 149), zanimanjem za filozofiju, poeziju i film, počeo je da studira filmsku umetnost u Los Anđelesu, ali zbog svog nemirnog i konfuznog duhu napušta fakultet. Ono što mu je taj period života na fakultetu doneo je poznanstvo sa Rejom Manzarekom sa kojim će kasnije osnovatu grupu. Kada je Reju zatrebao još jedan član u grupi sa kojom je nastupao, pozvao je Džimija, mada je to delovalo kao potpuni promašaj jer je delovalo da ne zna da peva ni da svira ni da se ponaša na bini. Na svojim prvim nastupi sa njima, a kasnije i sa Dorsima, Morison je bio okrenut leđima publici, ali se i to vremenom promenilo jer su njegova harizma, energija, duga kosa, lepo lice, kožne pantalone i pokreti na bini napravili od njega rokenrol ikonu i zvezdu, a Dorse (zahvaljujući Džimijevim kompleksnim tekstovima i neponovljivom zvuku orgulja), jednim od najuticajnijih bendova.

  „Ako moja poezija uspe da išta učini, biće to dovođenje ljudi u stanje u kome će moći stvarno da vide i osećaju. Hajde da kažemo da sam istraživao granice realnosti. Bio sam radoznao da vidim šta će se sve desiti”

  Džim Morison

  Kako to uglavnom biva u svetu rokenrola, seks, droga, alkohol, žene i popularnost doveli su do toga da Džimov mladi organizam oseti prezasićenost. Pamela Kerson, njegova dugogodišnja pratilja, pronašla ga je mrtvog u kadi u stanu u Parizu 3. jula 1971. godine. Zvanična (ne i jedina) verzija njegove smrti je srčani udar u dvadeset sedmoj godinu. Sahranjen je u Parizu, na groblju Per Lašez, a njegov spomenik jedan je od najpopularnijih turističkih destinacija. Snimljena su čak dva filma o Dorsima- u prvom, „The Doors“,  Džimija glumi Val Kilmer, dok je drugi film „When you’re strange“ dokumentarnog tipa i sadrži video zapise sa koncerata.

  The Doors – Light My Fire

  Mističnost i okultizam koji su ga za života zanimali, obavili su i uspomenu na njega. Osim legendi o tome da je iscenirao svoju smrt, preko priče o samoubistvu jer je bolovao od raka, neverovatna je priča o tome da je preminuo upravo zbog toga jer je učestvovao u magijskim ritualima i pio životinjsku krv.

  Sa grupom „The Doors“ snimio je šest psihodelik/bluz rok albuma sa eksplicitnim, politički i mistično obavijenim tekstovima, za samo četiri godine njigovog postojanja sa kojih ću izdvojiti samo neke od, meni omiljenih pesama jedne od omiljenih rokenrol bend legendi- „Back Door Man“, „Moonlight Drive“, „My Wild Love“, „Spanish Caravan“, „Roadhouse Blues“, „The End“, „Five To One“, „L.A. Woman“.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Muzika

  Novogodišnji bazar u Beški

  I ovog vikenda u Beški, u parku Danice Jovanović moći ćete da uživate u dobroj muzici i ukusnoj […]

  53 godine od smrti Dženis Džoplin

  Dženis Lin Džoplin rođena je 19. januara 1943. u gradiću Port Artur u Teksasu, a umrla je u hotelskoj sobi u Los Anđelesu od posledica predoziranja heroinom 4. oktobra 1970. Imala je 27 godina. […]