• Na sajtu RIK pojavio se prigovor novosadske opozicije u kom se osporava zakonitost izbora 2.juna

  Na sajtu Republičke izborne komisije pojavio se prigovor novosadske opozicije na ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na sajtu RIK pojavio se prigovor novosadske opozicije u kom se osporava zakonitost izbora 2.juna
  Foto: 021.rs

  Portal 021.rs piše da se iz odluke jasno vidi da je  predat u četvrtak, 27. juna, u 15 časova na šalteru Pošte, odnosno pre isteka roka za predaju prigovora, a tek je danas, 1. jula u 10.20h stigao do Gradske izborne komisije.

  U ovom prigovoru, kako je i najavljeno, Koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ osporava zakonitost izbora u Novom Sadu održanih 2. juna i traži da se glasanje ponovi na svih 222 biračka mesta.

   Opozicija i u ovom prigovoru ponavlja skoro istovetne rečenice iz ranijih skoro 70 prigovora koji su prethodno odbijeni od strane GIK-a i Višeg suda. U obrazloženju za ponavljanje izbora se kaže da 2. juna nisu postojali ni minimalni uslovi za slobodno izjašnjavanje birača, zbog čega su biračima uskraćena elementarna građanska prava.

  -Učesnici na izborima bili su u potpunosti neravnopravni u svim segmentima, a lista označena brojem 1 u zbirnoj izbornoj listi i na glasačkom listiću bila je u potpunosti favorizovana, a njeni predstavnici imali su potpun i odlučujući uticaj u svim organima za sprovođenje izbora, to je rezultiralo kršenjem većeg broja zakona, a naročito zakona o lokalnim izborima.-naveli su Udruženi.

  Oni su u prigovoru pomenuli da je na Novosadskom sajmu bio centar za pozivanje birača SNS-a, da su predstavnici liste broj 1, tj. naprednjačke koalicije, imali delove biračkog spiska, da je policija prikrivala vinovnike ove kriminalne radnje i „sprečavala demonstrante da rasture ovu kriminalnu grupu“.

   Navodi se i da je lista broj 1 plaćala glasove i da su birači dokazivali za koga su glasali fotografisanjem biračkog listića, da je u Balzakovoj ulici pronađen ranac sa paralelnim biračkim spiskom i drugim podacima, da je nuđen mito članovima biračkog odbora da se ne pojave na dan glasanja na biračkom mestu, da su ucenjivani radnici javnih službi i preduzeća da glasaju za listu 1, i drugo.

  Gradska izborna komisija ima rok od 72 sata da odgovori na prigovor.

   Ukoliko bude odbijen prigovor, Udružena opozicija ima pravo na žalbu Višem sudu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]