• Nacionalni savet ukrajinske nacionalne zajednice osudio agresiju Rusije na Ukrajinu

  Nacionalni savet ukrajinske nacionalne zajednice osudio je agresiju Rusije na Ukrajinu. – Sa dubokom zabrinutošću reagujemo na agresiju Rusije na Ukrajinu i to smatramo kao najgrublje kršenje međunarodnog prava, prema kojem se garantuje teritorijalna celovitost i suverenitet zemalja – članica Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju – ističe se u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nacionalni savet ukrajinske nacionalne zajednice osudio agresiju Rusije na Ukrajinu

  Nacionalni savet ukrajinske nacionalne zajednice osudio je agresiju Rusije na Ukrajinu.

  Sa dubokom zabrinutošću reagujemo na agresiju Rusije na Ukrajinu i to smatramo kao najgrublje kršenje međunarodnog prava, prema kojem se garantuje teritorijalna celovitost i suverenitet zemalja – članica Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju – ističe se u saopštenju za javnost koje je Savet prosledio javnosti nakon sednice koja održana sinoć u Kuli.

  U saopštenju se ukazuje da između ukrajinskog i srpskog naroda vlada međusobna principijelna politika koja se ogleda i u nepriznavanja nezavisnosti Kosova i „pozicije Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Republike Srbije, kao i pozicija podrške Srbije teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, uključujući i Autonomnu Republiku Krim“.

  Ukrajina je oduvek znala da prepozna agresiju kao pojam međunarodnog prava i tako je okarakterisala i bombardovanje naše zemlje 1999. godine i slanjem zvaničnih pisama podrške narodima Savezne Republike Jugoslavije, a što je bila pružena ruka prijateljstva ove zemlje u tadašnjim teškim vremenima po nas – naveo je ukrajinski Savet.

  U saopštenju se ističe da pozivom međunarodnoj zajednici da se prizna Krim kao deo Rusije i poredeći to sa Kosovom i Metohijom „Rusija svoje interese stavlja u prvi plan i ugrožava međunarodno pravo i interese Srbije u odbrani Kosova i Metohije“.

  Dodaje se da je Ukrajina Budipeštanskim sporazumom u zamenu za dobrovoljnu predaju i odricanje od nuklearnog oružja dobila garancije i od Rusije kao jednog od potpisnika za teritorijalnu celovitost i suverenitet.

  – To je prekršeno. Kao državljani ove zemlje, sa svim pravima i obavezama, pozivajući se na dostojne slavne pretke i heroje ovih prostora, koji su znali i bili toliko smeli da razdvoje pravdu od nepravde i podignu glas i mač u odbranu časti, najoštrije osuđujemo napad Rusije na Ukrajinu – poručio je Savet.

  U saopštenju je navedeno i da će u narednim obraćanjima Savet obavestiti javnost na koje načine je moguće uputiti i pružiti pomoć građanima Ukrajine.

  Naslovna fotografija: Jorono / Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]