• Nadležni „zaboravili“ freske iz rimske grobnice u Beški?

  Freske iz rimske grobnice, koje datiraju s kraja 3. i početka 4. veka, pronađene su u Beški još 1965. godine. Pronašao ju je lokalni poljoprivrednik, kada je tokom radova na njivi zakačio i tom prilikom oštetio, kako će se kasnije ispostaviti, deo krovne konstrukcije drevne rimske grobnice. Sedmogodišnja arheološka ispitivanja, koja su počela dve godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nadležni „zaboravili“ freske iz rimske grobnice u Beški?

  Freske iz rimske grobnice, koje datiraju s kraja 3. i početka 4. veka, pronađene su u Beški još 1965. godine. Pronašao ju je lokalni poljoprivrednik, kada je tokom radova na njivi zakačio i tom prilikom oštetio, kako će se kasnije ispostaviti, deo krovne konstrukcije drevne rimske grobnice.

  Sedmogodišnja arheološka ispitivanja, koja su počela dve godine nakon otkrivanja grobnice, pokazala su impresivne rezultate.

  Otkrivena grobnica činila deo velike rimske nekropole iz 3. i 4. veka, koja se prostirala na površini od 3.500m2.

  Otkriveno je ukupno 111 grobova, od kojih su 22 spaljena groba, 81 skeletni grob, 8 kenotafa i usamljenih posuda. Od ostalih nalaza otkrivene su dve peći, koje su služile za spaljivanje pokojnika, i „“kultna jama“ za pohranjivanje zemlje sa prostora spaljivanja.

  Arheolozi su uspeli da utvrde tačne granice nekropole, ali nisu uspeli da pronađu tragove naselja u kome su živeli ljudi sahranjeni u toj nekropoli.

  Beščanske freske deo su stalne postavke Muzeja Vojvodine i nalaze se u njegovom arheološkom delu.

  Postavka Muzeja Vojvodine

  Iako je o ovom pronalasku Mirjana Manojlović-Marijanski još 1987. objavila knjigu, a potom su se detalji pojavili i na otvorenoj internet enciklopediji, u Turističkoj organizaciji Inđije kažu da ne znaju ništa o tome. Uputili su nas na Muzej Vojvodine, kao instituciju koja bi „mogla“ da ima informacije koje se tiču istorije Inđije.

  knjiga M. Marjanski – Manojlović „Rimska nekropola kod Beške u Sremu“, 1987.

  Inđija, koja je bila spremna da „napravi“ objekte kojim dočarava sopstvenu istoriju, kao što je uradila sa Keltskim selom koje je izgrađeno od nule, nema nikakve informacije o arheološkim loklalitetima na svom područiju, niti o pronalascima od velike istorijske važnosti, koje bi dodatno obogatili postojeću turističku ponudu naše opštine.

  Iz postavke Muzeja Vojvodine

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Inđija: 14,7 miliona dinara za kulturu

  Komisija za izbor projekata u kulturi, a na predlog predsednika opštine Inđija, donela je odluku da dodeli ukupno 14.690.000,00 dinara udruženjima sa teritorije opštine Inđija koja su […]