• Nagrađeni najbolji novinari, ali i najgori mediji

  Teodora Ćurčić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobitnica je nagrade Novosadske novinarske škole (NNŠ) za istraživačko novinarstvo za 2022. godinu “Marina Kovačev”, saopštila je NNŠ. Kako se navodi, nagrad/u je dobila za sovj rad u multimedijalnim i data novinarstvu – Meni je ovo prva profesionalna nagrada koju sam dobila u karijeri. Značajna mi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nagrađeni najbolji novinari, ali i najgori mediji

  Teodora Ćurčić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobitnica je nagrade Novosadske novinarske škole (NNŠ) za istraživačko novinarstvo za 2022. godinu “Marina Kovačev”, saopštila je NNŠ.

  Kako se navodi, nagrad/u je dobila za sovj rad u multimedijalnim i data novinarstvu

  – Meni je ovo prva profesionalna nagrada koju sam dobila u karijeri. Značajna mi je jer sam potekla odavde – završila sam novinarstvo u Novom Sadu i ljude iz Novosadske novinarske škole sam sretala tokom studija – rekla je Ćurčić.

  Ona je dodala da je poznavala Marinu Kovačev i da joj je posebna čast što nagrada nosi njeno ime.

  Nagrada za dnevno novinarstvo pripala je Milici Milosavljević, novinarki RTS, za izveštavanje o migrantskog krizi, onlajn kriminalu i drugim društvenim temama, a ove godine žiri je uručio i dve pohvalnice – novinaru nedeljnika Vreme Filipu Miriloviću za istraživanja o organizovanom kriminalu i zaštiti životne sredine i Anđeli Andrijević, frilens novinarki, koja se kroz podkast bavi sajber nasilje ili mentalnim zdravljem mladih.

  Ovogodišnji žiri činili su prošlogodišnji laureati – novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Jelena Radivojević i bivši novinar N1 Filip Lukić, predstavnica Fondacije Marina Kovačev Svetlana Bošković, prof. dr Siniša Isakov i predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole prof. dr Dubravka Valić Nedeljković.

  NNŠ ovu nagradu dodeljuje od 2001. najboljim mladim novinarima za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti.

  Od 2018. nagrada nosi ime „Marina Kovačev”, u znak sećanja na mladu novosadsku novinarku NNŠ.

  Milica Milosavljević i Teodora Ćurčić (foto: Denis Kolundžija/ Cenzolovka)

  “Pinokiji” za lažne vesti: Informer, Alo i Srpski telegraf

  Zlatni Pinokio ove godine pripao je Informeru, Srebrnog je dobio Alo, a Bronzanog Srpski telegraf.

  Ti mediji su, prema evidenciji portala FakeNews Tragač, koji svake godine dodeljuje ova priznanja, tokom prethodnih godinu dana najčešće širili lažne i manipulativne sadržaje.

  – Ove godine tematski fokus dezinformacija pomeren je sa javnog zdravlja na rat u Ukrajini i druge međunacionalne sukobe i tenzije. Sa druge strane, primećen je pozitivan trend među mejnstrim medijima u pogledu spremnosti da se isprave ili uklone netačni sadržaji – izjavio je urednik portala FN Tragač Stefan Janjić.

  Dobitnici „nagrada” će, uz statuu Pinokija, dobiti i primerak Kodeksa novinara Srbije.

  Fotografija: Raskrinkavanje

  Naslovna: Teodora Ćurčić CINS, Milica Milosavljević RTS, Jelena Radivojević KRIK (Fotografija: NNŠ)
  Radovan Nikolić (INMedija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/izvestaj-o-monitoringu-izvestavanja-provladinih-tabloida-o-kritickim-medijima-i-novinarima/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]