• Najavljena četiri poskupljenja struje: Evo koliki će vam biti računi

  Građane Srbije u narednih godinu i po dana očekuje najmanje četiri poskupljenja struje. Prvo stiže kao novogodišnja čestitka, 1. januara 2023. To nije ni blizu kraja, nižu se još tri datuma koje će građani morati da u kalendarima zaokruže crvenom bojom, piše nova.rs. Novinari tog portala izračunali su da prosečno domaćinstvo sa jednotarifnim brojilom, koje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najavljena četiri poskupljenja struje: Evo koliki će vam biti računi
  Foto: IN Medija

  Građane Srbije u narednih godinu i po dana očekuje najmanje četiri poskupljenja struje. Prvo stiže kao novogodišnja čestitka, 1. januara 2023. To nije ni blizu kraja, nižu se još tri datuma koje će građani morati da u kalendarima zaokruže crvenom bojom, piše nova.rs.

  Novinari tog portala izračunali su da prosečno domaćinstvo sa jednotarifnim brojilom, koje mesečno troši 350 kilovat-sati električne energije i čiji račun za struju sada iznosi nešto više od 3.700 dinara, 1. maja 2024. će od Elektroprivrede Srbije dobiti “čestitku” sa iznosom od skoro 4.800 dinara. To znači da će građanima račun za godinu i po dana u odnosu na sad biti veći čak 30%.

  Međunarodni monetarni fond od Srbije traži da cene struje, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024. Ovo proizilazi iz dokumenta koji je objavio MMF, a odnosi se na nedavno odobreni dvogodišnji stend-baj aranžman.

  MMF zahteva da u svakoj “turi” poskupljenja cena struje poraste osam odsto.

  Budući da će cena kilovat-sata u višoj dnevnoj tarifi zelene zone od januara biti 6,636 dinara (u odnosu na trenutnih 6,034 dinara), račun će iznositi oko 4.000 dinara, a nakon prvog “MMF poskupljenja” 1. maja 2023. od osam odsto, kilovat-sat će koštati 7,17 dinara.

  Prema tome, računica pokazuje da će račun za struju prosečnog domaćinstva nakon ovog poskupljenja iznositi oko 4.250 dinara.

  Međutim, tu mukama građana koji se već mesecima bore sa inflacijom nije kraj, budući da ih samo šest meseci kasnije čeka još jedno poskupljenje, kada će se kilovat-sat “popeti” na 7,74 dinara.

  Ova korekcija cena značiće da će račun onih koji mesečno potroše oko 350 kilovat-sati dostići 4.500 dinara.

  MMF je od Srbije tražio da u istim intervalima podigne i cene gasa i to uvek za po 10 odsto.

  Šest meseci kasnije, dolazi i treće poskupljenje preporučeno od strane MMF-a, četvrto ukupno, kada bi se kilovat-sat popeo na 8,36 dinara, a račun za struju na skoro 4.800 dinara.

  Fotografija: Sigmund/ Unsplash

  Energetika u fokusu aranžmana sa MMF

  Kroz novoodobreni stend baj aranžman, MMF je Srbiji namenio ukupno 2,4 milijarde evra. Deo tog novca Srbija će, prema najavi povući ove i sledeće godine, dok će sledovanje za 2024. godinu sačuvati ako se ukaže potreba za tinm novcem.

  A u fokusu novog aranžmana naše zemlje za ovom međunarodnom finansijskom institucijom upravo je energetska politika.

  Programom je predviđeno postavljanje srpskog energetskog sektora na “zdrave finansijske temelje”, a kako je istaknuto, energetske kompanije treba da postanu finansijski održive tokom trajanja programa.

  Zbog toga preporuke za poskupljenja uopšte ne čude.

  U međuvremenu se oglasio ministar finansija Siniša Mali koji je potvrdio da je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da tokom 2023. godine u Srbiji struja poskupi dva puta.

  Naš portal pitao je Ministarstvo rudarstva i energetike da li će cene energenata biti uvećane po preporuci MMF-a ili više, ali nam do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

  Dinari (Fotografija: Magh)

  Naslovna fotografija:
  Radovan Nikolić (IN Medija)/ nova.rs

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/manji-ili-visi-mrsaviji-ili-deblji-kako-cemo-izgledati-za-milion-godina/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija