• NALED: Više od 1700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

  Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja odlučilo se više od 1.700 trgovaca koji su se u proteklih 6 meseci prijavili za POS program i besplatnu instalaciju terminala i eCommerce rešenja, saopštili su predstavnici Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način na Info danu za mikro i male biznise u Privrednoj komori Srbije. Info […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NALED: Više od 1700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

  Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja odlučilo se više od 1.700 trgovaca koji su se u proteklih 6 meseci prijavili za POS program i besplatnu instalaciju terminala i eCommerce rešenja, saopštili su predstavnici Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način na Info danu za mikro i male biznise u Privrednoj komori Srbije.

  Info dan je bio prilika da se zainteresovani preduzetnici i mali privrednici upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti digitalizacije poslovanja i plaćanja, kao i o načinu prijave za POS program. Zlatko Milikić, tim lider projekta Bolji način ispred GIZ-a za Srbiju, naglasio je da je cilj da se do 2026. podrži širenje prihvatne infrastrukture za bezgotovinska plaćanja na 25.000 prodajnih mesta, ali i šaltera i tako građanima ponudi više izbora prilikom plaćanja, a malim biznisima i institucijama pomogne da ponude bolju i efikasniju uslugu.

  Veća zastupljenost bezgotovinskog plaćanja direktno doprinosi fer konkurenciji, unapređenju kvaliteta javnih usluga, digitalizaciji poslovanja i u najširem smislu bržem ekonomskom razvoju naše zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih nas. Naše analize su pokazale da ako bi bezgotovinska plaćanja u Srbiji dostigla prosek Centralne i istočne Evrope, to bi moglo da utiče na smanjenje obima sive ekonomije za 3,4% BDP-a odnosno povećanje budžetskih prihoda za 700 miliona evra godišnje – zaključio je Milikić.

  POS program je okosnica Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, koja je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  i kompanija Mastercard i Visa, a sprovodi se pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija.

  Direktorka sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić kazala je da su oni tu kao „kuća svih privrednika“, te da i ovaj događaj dokazuje to. “Posvećeni smo unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, a smatramo da je obezbeđivanje povoljnih uslova za prihvatanje bezgotovinskog plaćanja jedan od ključnih koraka u tom smeru. Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili priliku da se pridružimo promociji Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje Bolji način“, istakla je Simanić

  Milan Trbojević, vlasnik knjigovodstvene agencije “Knjiški moljac”, rekao je da je iz ličnog iskustva i saradnje sa klijentima uvideo prednost ovakvih načina plaćanja.

  Malim privrednicima se uvođenjem bezgotovinskih načina plaćanja otvaraju vrata ka većem broju mušterija, čime direktno povećavaju prodaju. Oni ovim načinom plaćanja rešavaju i logističke probleme koji se odnose na situacije kada nemaju novca u kasi da vrate kusur i izazove čuvanja i predaje papirnog novca. Ipak, glavna prednost jeste što kupcima nude veći izbor i svoje usluge i proizvode čine dostupnim širem tržištu, pogotovo u situaciji kada imaju i onlajn prodavnicu – objasnio je Trbojević.

  O prednostima uvođenja bezgotovinskog načina plaćanja iz ugla preduzetnika govorio je Marko Marjanović, osnivač destilerije „Zločin i kazan“, a sve informacije o načinu prijave za POS program koji podrazumeva besplatnu instalaciju POS-a i subvencionisanu trgovačku naknadu od 0,99% u prvih godinu dana, prenela je Milica Stefanović, direktorka projekta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje Bolji način ispred NALED-a.

  Foto/ izvor: NALED

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija