• Navršava se 27. godina od akcije „Oluja“

  Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu. U operaciji “Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Navršava se 27. godina od akcije „Oluja“

  Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

  Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu. U operaciji “Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika. Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Srbiji.

  Vlasti u Srbiji su izbegličke kolone upućivale u centre u unutrašnjosti zemlje, uključujući i pokrajinu Kosovo. Vojna akcija “Oluja” ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

  Nema preciznih podataka o žrtvama, a, po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske “Oluja” nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

  Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.881 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.233  (66 %) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

  Među žrtvama se nalazi 555  (30%) žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od “crnih” rekorda građanskog rata devedesetih prošlog vijeka na prostorima prethodne Jugoslavije. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 1.227 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 654  (35 %) lica, od čega 494  (76%) civila, među kojima 251  (51%) žene. – ukazuju iz Veritasa.

  Kako naglašavaju u ovoj organizaciji  oko 1.500 pripadnika SVК preživelo je zarobljavanje, od kojih su mnogi suđeni i osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora zbog krivičnih djela ratnog zločina. Oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu htjeli ili nisu mogli napustiti ognjišta, na silu su internirani u logore za civile. Кrajina je opustošena, opljačkana pa porušena i zapaljena. Nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici.

  Komeserijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da ovog 4. avgusta Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ 1995. godine. Komeserijati ističe da Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi, u i posle akcija “Oluja“, i više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije.

  Oni u svom saopštenju podsećaju da su svih ovih godina, pored ostalog, radio na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljenih lica.

  -Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Republike Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program. Iz budžeta Srbije dodatno su ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao.- saopštavaju iz Komeserijata.

  U Hrvatskoj se “Oluja” proslavlja kao velika pobeda u Domovinskom ratu i iskazuje najveća zahvalnost braniteljima, u područjima gde su živeli proterani Srbi, ova vojno-policijska akcija se obeležava kao jedan od najvećih zločina ratova devedesetih, ali i kao najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata.

  Centralni skup povodom 27. godišnjice progona i stradanja Srba u “Oluji” održaće se na Trgu Slobode u Novom Sadu u 20.00 časova . Kako se navodi u najavi, Danu sećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji” prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Naslovna fotografija: Dragoljub Zamurović

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija