• Navršava se 28 godina od smrti Dade Vujasinović

  Danas se navršava 28 godina od smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke „Duge“. I dalje nije zvanično dokazano šta se desilo tog 8. aprila 1994. godine u stanu na Novom Beogradu. Dada Vujsaninović poznata je po izveštajima sa ratišta devedesetih godina kao i po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji. Radislava Dada Vujasinović pronađena je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Navršava se 28 godina od smrti Dade Vujasinović

  Danas se navršava 28 godina od smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke „Duge“. I dalje nije zvanično dokazano šta se desilo tog 8. aprila 1994. godine u stanu na Novom Beogradu. Dada Vujsaninović poznata je po izveštajima sa ratišta devedesetih godina kao i po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji.

  Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1:30 časova Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške, da bi 2009. godine okružni javni tužilac u Beogradu prekvalifikovao događaj u ubistvo, kada je i pokrenut pretkrivični postupak.Uprkos brojnim pokazateljima, tvrdnje da je ubijena još nisu dobile zvaničnu potvrdu. Naime prvobitna istraga je pokazala da je novinarka izvršila samoubistvo iz lovačke puške jednim hicem ali je 2016. Godine holandski forenzički institut veštačenjem otkrio da je uzrok smrti mogao biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.

  Porodica I prijatelji nastradale novinarke od samog početka sumnjali su u izveštaj  da je u pitanju samoubistvo. Isto tako nisu imali mnogo poverenja u Komisiju za istraživanje ubistva novinara.

  – Za one koji možda ne znaju, Glavni odbor Socijalističke partije Srbije tužio je Vas i redakciju Duge, povod je tekst u kom se, prema ovoj optužbi, dovode u vezu socijalisti i podzemlje Beograda. To je objavljeno pre dva broja u Dugi, svi su potom gledali u Dugu, šta će biti sa Dadom i Dada Vujasinović nastupa sa novim člankom „Istina o Arkanu“. Da li Vas je uplašila ova optužba? – pitala je u Utisku nedelje 1993. godine voditeljka Olja Bećković.

  – Ne, nije me uplašila. Samo me je iznenadila. – rekla je tada Dada Vujasinović.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je novinare i sve građane da danas u 13 sati na Brankovom mostu, simbolički, u znak sećanja na preminulu novinarku, u reku bace bele ruže.

  Naslovna fotografija: skrinšot Dada Vujasinović – Utisak nedelje 1993. godina

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Beograd prodao udeo u Lasti?

  Paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat je danas na Beogradskoj berzi za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona […]