• Navršava se 29 godina od smrti Dade Vujasinović

  Danas se navršava 29. godina od smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke “Duge”. I dalje nije zvanično dokazano šta se desilo tog 8. aprila 1994. godine u stanu na Novom Beogradu. Dada Vujsaninović poznata je po izveštajima sa ratišta devedesetih godina kao i po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji. Radislava Dada Vujasinović pronađena je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Navršava se 29 godina od smrti Dade Vujasinović
  Foto: Printscreen YT

  Danas se navršava 29. godina od smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke “Duge”. I dalje nije zvanično dokazano šta se desilo tog 8. aprila 1994. godine u stanu na Novom Beogradu. Dada Vujsaninović poznata je po izveštajima sa ratišta devedesetih godina kao i po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji.

  Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1:30 časova

  Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške, da bi 2009. godine okružni javni tužilac u Beogradu prekvalifikovao događaj u ubistvo, kada je i pokrenut pretkrivični postupak.Uprkos brojnim pokazateljima, tvrdnje da je ubijena još nisu dobile zvaničnu potvrdu. Naime prvobitna istraga je pokazala da je novinarka izvršila samoubistvo iz lovačke puške jednim hicem ali je 2016. Godine holandski forenzički institut veštačenjem otkrio da je uzrok smrti mogao biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.

  Porodica i prijatelji nastradale novinarke od samog početka sumnjali su u izveštaj  da je u pitanju samoubistvo. Isto tako nisu imali mnogo poverenja u Komisiju za istraživanje ubistva novinara.

  Predsednik Кomisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da nije obavešten o novim aktivnostima tužilaštva.

  -Mislim da tužilaštvo drži ovaj slučaj otvorenim ali da nema proaktivnosti – rekao je Matić.

  Dodao je da ni Кomisija za istraživanje ubistava novinara nema novih saznanja koja bi pomogla napretku u rešavanju slučaja smrti Dade Vujasinović.

  Da je neophodno načiniti pomak podsećaju i partnerske organizacije Platforme Saveta Evrope u novom izveštaju „Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu”, u kome je ime novinarke Duge svrstano u spisak 26 nekažnjenih zločina nad novinarima.

  O važnosti podsećanja na njeno stradanje govori i Veran Matić koji ističe da je bitno da novinari istražuju i izveštavaju o ovoj temi.

  -Zainteresovanost novinara i istraživački rad su izuzetno važni. Verujem da je ova tema značajna za svaku generaciju novianrki i novinara, da se pozabave različitim aspektima, istražuju i stalno aktuelizuju temu – rekao je Matić za UNS.

  Naslovna fotografija: skrinšot Dada Vujasinović – Utisak nedelje 1993. godina

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]