• NBS izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle

  Narodna banka Srbije (NBS) izdaće numizmatički novac, izrađen od srebra, sa likom Nikole Tesle, piše u odluci guvernera koja je objavljena u Službenom glasniku. NBS će, kako se vidi iz odluke, srebrene kovanice izraditi u apoenima od 100 dinara, i to 210.000 komada sa oznakom godine kovanja 2022, kao i 210.000 sa oznakom godine kovanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NBS izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle

  Narodna banka Srbije (NBS) izdaće numizmatički novac, izrađen od srebra, sa likom Nikole Tesle, piše u odluci guvernera koja je objavljena u Službenom glasniku.

  NBS će, kako se vidi iz odluke, srebrene kovanice izraditi u apoenima od 100 dinara, i to 210.000 komada sa oznakom godine kovanja 2022, kao i 210.000 sa oznakom godine kovanja 2023.

  Ukupna nominalna vrednost izdatih novčanica biće 41 milion dinara.

  Na srebrnim kovanicama će se nalaziti portret Nikole Tesle u poluprofilu zdesna, dok će iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, biti ispisan tekst „Nikola Tesla“.

  Ispod portreta će biti ispisan tekst „ELECTRICAL VISIONARY“, a na obodu polukružno tekst „POWERING THE FUTURE“. Između tih natpisa prikazan je stilizovan znak munje.

  Na naličju kovanica sa oznakom godine 2022. centralni motiv je crtež ozon generatora, a iznad njega će biti tekst „NATURAL HEALING“.

  Pored centralnog motiva, sleva, u dva reda nalazi se tekst „ANTI-INFLAMMATORY CELL DETOXIFICATION“, a zdesna, u dva reda, tekst „ANTI-PATHOGENIC IMMUNE ENHANCE“.

  Kada se radi o naličju kovanica sa oznakom kovanja „2023“ u centralnom delu je prikaz galaksije.

  Oko centralnog motiva, u prvom redu, u smeru kretanja kazaljke na satu ispisani su sledeći brojevi i reči: „6“, „FREQUENCY“, „3“, „VIBRATION“, „9“i „ENERGY“, međusobno razdvojeni crtama.

  Iznad centralnog motiva, u drugom redu nalazi se polukružni natpis „THE SECRET OF THE UNIVERSE“.

  Numizmatički novac izdaje se povodom istorijskog, naučnog, kulturnog, sportskog ili humanitarnog događaja, koji je od značaja za državu ili ima međunarodni karakter i prodaje po ceni koju odredi Narodna banka Srbije.

  Prodajna cena numizmatičkog novca sa likom NIkole Tesle iz 2021. godine bila je 8.500 dinara, piše u dokumentu sa prodajnim cenama koji je objavljen u martu 2022. godine.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]