• NBS povećala kamatnu stopu na četiri odsto

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je referentnu kamatnu stopu na četiri odsto, a povećana je i stopa na depozitne olakšice – na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet odsto. Kako je objašnjeno iz NBS, donošenjem te odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora na koje mere monetarne politike […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NBS povećala kamatnu stopu na četiri odsto

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je referentnu kamatnu stopu na četiri odsto, a povećana je i stopa na depozitne olakšice – na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet odsto.

  Kako je objašnjeno iz NBS, donošenjem te odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, NBS nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja.

  Kako se navodi, time NBS teži da doprinese da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

  Kada je u pitanju kretanje inflacije u narednom periodu, Izvršni odbor NBS očekuje da će se ona u najvećoj meri kretati u skladu s poslednjom, avgustovskom projekcijom, prema kojoj je vrhunac najverovatnije dostignut u septembru i krajem godine bi ona trebalo da bude na nižem nivou od trenutnog.

   U zavisnosti od globalne geopolitičke situacije i kretanja ključnih monetarnih i makroekonomskih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova.

   Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem privrednom rastu, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Fonet

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]