• NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 6,25 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NBS smanjila referentnu kamatnu stopu
  Foto: Pixabay

  Ovo je prva promena kamatne stope od jula 2023. godine, a prvo smanjenje još od decembra 2020. godine.

  Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu sa projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i, dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da su se stvorili uslovi za početak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope. – navodi se u obrazloženju Narodne banke.

  NBS ne očekuje veći rast robe i usluga koje uvozimo, a navodi i da većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine.

  Evropska centralna banka je pre nedelju dana smanjila kamatnu stopu za takođe 0,25 procentnih poena, prvi put od 2019. godine.

  Američki FED nije još počeo sa monetarnim popuštanjem, ali kako se navodi u saopštenju NBS, očekuje se da to uradi do kraja godine.

  Očekivano postepeno smanjenje cene evroindeksiranog zaduživanja na domaćem tržištu zajedno sa početkom snižavanja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, trebalo bi da doprinese postepenom rastu kreditne aktivnosti i domaće tražnje, koji neće ugroziti opadajuću putanju inflacije. – ocenjuje NBS.

  Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. jula.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]