• NDNV osuđuje targetiranje novinarke Renate Bađi Ribar

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje targetiranje novinarke mađarske redakcije RTV Renate Bađi Ribar od strane državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke SVM Anamarije Viček. NDNV navodi da će o pritisku i javnom targetiranju profesionalne novinarke, te pokušaju nametanja političkog jednoumlja „obavestiti relevantne novinarske organizacije i evropske institucije„. Kako se navodi u saopštenju, Renata Bađi Ribar […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NDNV osuđuje targetiranje novinarke Renate Bađi Ribar

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje targetiranje novinarke mađarske redakcije RTV Renate Bađi Ribar od strane državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke SVM Anamarije Viček.

  NDNV navodi da će o pritisku i javnom targetiranju profesionalne novinarke, te pokušaju nametanja političkog jednoumlja „obavestiti relevantne novinarske organizacije i evropske institucije„.

  Kako se navodi u saopštenju, Renata Bađi Ribar našla se na meti državne sekretarke zbog toga „što se usudila“ da visokom funkcioneru SVM Balintu Pastoru postavi pitanja u vezi sa spomenikom „nevinim žrtvama 1944/45“ i spiskom navodnih nevinih žrtava među kojima se nalaze i osuđeni ratni zločinci iz Drugog svetskog rata, odgovorni za Raciju 1942. godine i druga zlodela.

  Iz NDNV-a podsećaju na to da su se podizanju tog spomenika usprotivile brojne antifašističke i druge nevladine organizacije, političke stranke i građani, a u julu je tim povodom održan i protestni skup nakon izlivanja postamenta spomenika.

  Zbog ‘nezgodnih’ pitanja u programu RTV-a na mađarskom državna sekretarka postavila je objavu na društvenim mrežama u kojoj je, između ostalog, navela da joj je ‘neverovatno da se jedan mađarski novinar, koji smatra da je nezavisan, bavi istraživanjem i sa ovakvom dozom mržnje priča sa drugim čovekom samo zato što je ovaj drugi član SVM-a i da u ovolikoj meri preuzima retoriku srpske opozicije, sa kojom se širi mržnja i stalno se priča o nekoj listi’. – navode iz NDNV-a.

  Dodaje se da NDNV „izražava punu podršku“ koleginici Renati Bađi Ribar i „poziva mađarsku redakciju pokrajinskog javnog servisa da se suprotstavi političkim pritiscima i bahatosti moćnika, te dosledno štiti standarde novinarske profesije“.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina