• NDNV: Pogledajte dokumentarni film “Protiv (b)ratova”

  Film “Protiv (b)ratova” autora Darka Špera sada možete pogledati i na zvaničnom Youtube kanalu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, saopštilo je danas to novinarsko udruženje. Film je nastao uz podršku REKOM – mreže pomirenja, a govori o protestima protiv nasilne mobilizacije u Potisju 1991. godine, s akcentom na dešavanja u selu Trešnjevac, Senti i Adi. U […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NDNV: Pogledajte dokumentarni film “Protiv (b)ratova”

  Film “Protiv (b)ratova” autora Darka Špera sada možete pogledati i na zvaničnom Youtube kanalu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, saopštilo je danas to novinarsko udruženje.

  Film je nastao uz podršku REKOM – mreže pomirenja, a govori o protestima protiv nasilne mobilizacije u Potisju 1991. godine, s akcentom na dešavanja u selu Trešnjevac, Senti i Adi.

  U Trešnjevcu su 10. maja ove godine obeležene tri decenije tih protesta, u znak sećanja na događaje kada je u to selo, sa manje od 2.000 stanovnika, stiglo oko 200 poziva za mobilizaciju.

  Tog 10. maja, kada je u Trešnjevcu počeo miran antiratni protest, vojska je opkolila selo sa 92 tenka, koja su svoje topovske cevi uperili na selo. Svi meštani su odbili da idu na ratište i zatvorili su se u piceriju i bilijar klub Zicer. Veliku podršku u tome pružile su im žene: njihove majke, sestre, supruge. – dodaje se u najavi.

  Podseća se da su zahtevi tih protesta bili jednostavni: da se prekine mobilizacija, da se mobilisani vrate kućama, i da se aboliraju svi koji su odbili da idu u rat.

  Duhovna Republika održala se 96 dana, a kao rezultat ove akcije nijedan od mobilisanih Vojvođana više nije bio odveden preko granice. Ideja o Duhovnoj Republici Zicer privukla je pažnju ne samo medija već i građana drugih mesta u Vojvodini. – ističu u NDNV-u.

  Prema zvaničnim procenama, dodaju iz NDNV-a, Vojvodina je imala 200.000 dezertera, od kojih su se neki skrivali, neki pobegli iz zemlje, a bilo je i onih koji su zbog takvog pacifističkog ubeđenja završavali po zatvorima i bivali mučeni.

  Neki od njih o tim iskustvima govorili su za dokumentarni film Nezavisnog društva novinara Vojvodine ‘Protiv (b)ratova’. – ističu u NDNV-u.

  Film možete pronaći na ovom linku OVDE.

  Izvor: NDNV

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sper-mediji-o-svom-polozaju-cute/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina