• Nedimović: Prerađivačima se nije isplatilo da mleko prodaju u Srbiji

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju, prenose agencije. -Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nedimović: Prerađivačima se nije isplatilo da mleko prodaju u Srbiji

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju, prenose agencije.

  -Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litre mleka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski preradjivač gleda da proda skuplje –  rekao je ministar na televiziji Pink.

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/nedimovic-trosak-zbog-skupljeg-ulja-nije-ni-pola-espresa-u-kaficu/

  Ukazao je da su u regionu velike razlike u ceni mleka u maloprodaji u odnosu na Srbiju i da zato proizvođači i prerađivači automatski počinju da izvoze kada ta razlika dostigne 50 odsto u ceni.

  Onda upadamo u makaze, imamo problem da srpsko tržište traži tu robu, proizvođači traže cenu i tada dolazi do ovakvih kratkoročnih nestašica” – objasnio je Nedimović.

  Objasnio je da je Vlada zato ograničila cenu UHT mleka na 128,99 dinara i maržu trgovcima na pet odsto za sveže i UHT mleko i podsetio da je do kraja septembra zabranjen izvoz sirovog mleka i nekih mlečnih proizvoda.

  To su kratkoročne mere, a nova Vlada će strateški da se pozabavi pitanjima vezanim za stočarstvo i mlečnu industriju  najavio je Nedimović. 

  Nedimović je kazao da je dodatni problem što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora mlečnu industriju više nemaju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

  Naslovna fotografija: Sava Radovanović / Tanjug

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI