• Nekadašnja ulica Trejdjunik nakon dve godine dobija tablu sa novim imenom

  Javnom nabavkom malih vrednosti 27. oktobra 2020. godine opština Inđija dodelila je ugovor vredan 4,3 miliona dinara firmi „Balkanija doo“ iz Novog Sada za nabavku i postavljanje tablica sa izmenama ulica i kućnih brojeva na teritoriji Opštine Inđija. Ovom nabavkom nije obuhvaćena zamena table sa nazivom jedne od centralnih ulica,  Tredjunik kojoj je promenjeno u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nekadašnja ulica Trejdjunik nakon dve godine dobija tablu sa novim imenom

  Javnom nabavkom malih vrednosti 27. oktobra 2020. godine opština Inđija dodelila je ugovor vredan 4,3 miliona dinara firmi „Balkanija doo“ iz Novog Sada za nabavku i postavljanje tablica sa izmenama ulica i kućnih brojeva na teritoriji Opštine Inđija. Ovom nabavkom nije obuhvaćena zamena table sa nazivom jedne od centralnih ulica,  Tredjunik kojoj je promenjeno u Maršala Birjuzova i to 2019. godine.

  Nabavci iz 2020. godine prethodile su izmene i dopune naziva ulica u opštini Inđija kao i formiranje novih naziva ulica koje do tad nisu imale ime a sve po nalogu Republičkog geodetskog Zavoda. Prema rečima načelnice Odeljenja za urbanizam i komunalno – stambene poslove i zaštitu životne sredine Tijane Došen, njeno odeljenje je tada učestvovalo u katastarskom određivanju ulica i njihovih naziva ali je deo posla podeljen i na Mesne zajednice koje su donosile odluku o nazivima ulica u naseljenim mestima i vikend naseljima koji pripadaju njihovoj teritoriji.

  Za vođenje adresnog registra nadležan je Republički geodetski zavod, ali upis adresa vrši se na osnovu formalnih odluka jedinica lokalnih samouprava o davanju naziva ulica. Najveći broj opština i gradova nisu ažurni u ovom poslu, a oni su jedini koji mogu davati nazive ulicama.
  Operativni projektni tim je izradio plan i dinamiku ažuriranja Adresnog registra po gradovima i opštinama Srbije. Tokom 2018. godine organizovano 9 regionalnih sastanaka, na kojima je projektni Tim predstavo metodologiju i rokove za davanje naziva ulica predstavnicima gradova i opština.
  Republički geodetski zavod, kao organ nadležan za izradu elaborata ulica i kućnih brojeva, sukcesivno je dostavljao jedinicama lokalnih samouprava na odlučivanje. Jedinice lokalne samouprave su bile dužne da formiraju Кomisije za davanje naziva ulica i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u najkraćem roku, dostave predloge na mišljenje i sprovedu celokupan proces kako bi nazivi novih ulica bili usvojeni na sednici Skupština i objavljeni u Službenom Glasniku. Označavanje naziva ulica, trgova i označavanje kućnih brojeva vrši se prema podacima Adresnog registra.Troškovi označavanja i označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave.Troškovi označavanja i obeležavanje zgrada i katastarskih parcela kućnim brojevima u nadležnosti su stambene zajednice, vlasnika ili korisnika zgrade, odnosno vlasnika, korisnika ili zakupca katastarske parcele.- piše u obrazloženju Republičkog geodetskog Zavoda.

  Tada je čak utvrđeno preko 300 novih ulica po vikend naseljima i naseljima širom teritorije opštine Inđija. Kako su sve lokalne samouprave u Republici Srbiji dobile normative i preporuke od Geodetskog Zavoda za izvršenje ovog posla, mi smo prebacili normativ te smo kao nagradu za dobro odrađen projekat dobili određena sredstva od države. – kaže za IN Medija Tijana Došen

  Novac koji smo dobili od države za “dobro urađen projekat naziva ulica i vikend naselja” iskorišten je za nabavku tablica sa nazivima ulica i kućnih brojeva. Ta nabavka je obavljena, izabran je izvođač I posao je odrađen, ali  novac koji smo opredelili za to je samo 15% od ukupno potrebnog novca da bi cela opština bila pokrivena novim tablama i kućnim brojevima. Prioritet su u tom momentu bila vikend naselja i novoformirane ulice koje nisu imale nikakvo obeležje. – kazao je za IN Medija načelnik Odeljenja za privredu i investicije opštine Inđija.

  Prema ugovoru iz javne nabavke izradu tablica i njihovu postavku dobila je firma Balkanija iz Novog Sada koji je posao i završila do kraja prema planu koji im je dostavljen.Plan ne predviđa zamenu table sa nazivom ulice Maršala Birjuzova odnosno Trejdjunik.

  Načelnik Odeljenja za privredu I investicije Dragan Ibročić kaže da se ta ulica nije našla u spisku prioriteta jer je do trenutka raspisivanja nabavke nosila stari naziv.

  U trenutku nabavke ulica je nosila stari naziv te je tabla urađena nakon toga i biće zamenjena za koji dan, koliko već sledeće nedelje. Problem je što je firma Balkanija bila zadužena i za postavku te nije moguće da angažujemo firmu da bi postavila samo jednu tablu sa nazivom ulice, tako da je odluka pala da taj posao odradi JP “Inđija put” jer imaju sve što je neophodno od alata da bi postavili tablu.– tvrdi Ibročić.

  Javna nabavka male vrednosti raspisana je septembra 2020. godine dok je ime ulice Trejdjunik izmenjeno 18. decembra 2019. godine .

  Opštinski budžet za 2022. godinu predviđa oko 1,4 miliona dinara za projekat „nabavka tablica ulica i kućnih brojeva“ na teritoriji opštine Inđija.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija