• Nema više lomljenja stakla na mobilnom

  Naučnici kanadskog Univerziteta McGill napravili su novu vrstu stakla koje je čak pet puta otpornije na lomljenje od onih koja se sada koriste u industriji mobilnih telefona, saopštio je taj univerzitet. To bi moglo da označi kraj ere telefona čije je staklo potrebno zaštititi maskama i različitim navlakama i početak novog perioda u kome će […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nema više lomljenja stakla na mobilnom

  Naučnici kanadskog Univerziteta McGill napravili su novu vrstu stakla koje je čak pet puta otpornije na lomljenje od onih koja se sada koriste u industriji mobilnih telefona, saopštio je taj univerzitet.

  To bi moglo da označi kraj ere telefona čije je staklo potrebno zaštititi maskama i različitim navlakama i početak novog perioda u kome će korisnici u potpunosti moći da uživaju u originalnom dizajnu telefona.

  Nova vrsta stakla kombinovana je sa akrilom, a svojim karakteristikama više podseća na plastiku.

  “Priroda je majstor dizajna. Proučavanje strukture bioloških materijala i razumevanje njihovog delovanja nudi inspiraciju, a ponekad i nacrte, za nove materijale.
  Allen Ehrlicher, naučnik

  Iako pod mikroskopom više liči na lego kocke, naučnici kažu da su inspiraciju za novo staklo pronašli u “unutrašnjem sedefastom sloju bisernih školjki”, koje obavija krhku školjku, čineći je višestruko otpornijom.

  – Sedef ima krutost čvrstog materijala i izdržljivost mekog materijala, što mu daje najbolje karakteristike iz oba sveta. Napravljen je od čvrstih komada krede, između kojih se nalaze slojevi mekih proteina koji su visoko elastični. Ova struktura daje izuzetnu čvrstinu, što je čini 3.000 puta jačom od materijala koji je čine – rekao je vođa tima kanadskih naučnika Allen Ehrlicher.

  On kaže da ovaj material može biti “jeftino i jednostavno” proizveden i dodaje da naučnici i dalje rade na usavršavanju ovog otkrića, pre svega na promeni boje ali i poboljšanja mehanike i provodljivosti.

  Naslovna fotografija: Marco Verch

  Stefan Simonović

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA