• Nešto se dešava u noći oko 3h

  Radio aparat… Od kada nisam čuo da je neko upotrebio taj izraz. Inače, kažu da se nešto dešava u noći oko 3h ujutro (baš kada se ljuljamo). Svake noći. Kada je najmirnija, najtiša. Pretpostavljam da tada možemo da čujemo univerzum kako nam se obraća. Dobijamo odgovore na neka pitanja, predloge, sugestije itd. Stiv Džobs je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Radio aparat… Od kada nisam čuo da je neko upotrebio taj izraz. Inače, kažu da se nešto dešava u noći oko 3h ujutro (baš kada se ljuljamo). Svake noći. Kada je najmirnija, najtiša. Pretpostavljam da tada možemo da čujemo univerzum kako nam se obraća. Dobijamo odgovore na neka pitanja, predloge, sugestije itd. Stiv Džobs je na nekom motivacionom govoru imao sličan stav; najteže je slušati tišinu.

  LM, na radio aparatu čula se pesma grupe Led Zeppelin – Stairway to heaven. Tih dana je bila rasprava o autorskim pravima. Ukrali su pesmu i posle 40ak godina vlasnik se pojavio. Da.

  Prijatelj Mare, vrlo dobar poznavalac muzike (enciklopedija), sa radošću je prihvatio debatu. Ali, kakva je to debata bila.
  Sedeli smo u pivnici, sporadično pojavljujući se konobari sa velikim interesom, znatiželjom o činjenicama i istorijatu muzike. Znate ono, čuo je od nas da je najstariji instrument na svetu Divje Babe flute, koji je pronađen u Sloveniji, star preko 40.000 godina. On, kao profesionalni konobar i poznavalac piva ubaci se i pusti buvu kroz priču: pivo je imalo svoje zaštitnike među božanstvima, vladarima, od drevne Mesopotamije i Egipta do današnje Nemačke i Belgije.

  Iz Germanske mitologije izdvaja da je postojalo mitsko biće Biersal. Kućni duh iz germanskih folk legendi. Neftis iz stare Egipatske mitologije. Kralj Gambrinus, nekadašnji flandrijski kralj.

  Pa idemo dalje.

  Kenosilikafobija – strah od prazne pivske čaše! Zamisli to.

  SnakeVenom, najjače pivo sa 67.5% alkohola.

  Pljuvačka pivo. Bolje sami izguglajte.

  1850 je tek prodata prva pivska čaša. Do tada si nosio svoje kantice, bokale u krčmu i punio ih pivom.

  Postoje IPA i NEIPA piva. Ejl i pejl ejl.

  A onda, usna harmonika je najprodavaniji muzički instrument na svetu!

  Termiti jedu drvo duplo brže kada im pustiš Heavy metal. Uf.

  Jedini član grupe ZZ Top koji nema bradu se zove Frank Beard.

  Pojam DJ ( disc jockey ) prvi put se pojavio 1937 godine.

  Led Zeppelin, REM i Depeche Mode nikada nisu imali singl koji je dospeo na prvo mesto.

  Prvi snimljeni pop video bio je grupe Queen – Bohemian Rhapsody.

  Princ je na svom prvom albumu svirao čak 27 instrumenata.

  Tih neobičnosti i trivijalnosti je bilo i još dok smo koračali sa konobarom koji je završio smenu, i kao džentlmen poveo nas je na kafu. Ipak je i barista.

  Taj zavisnički miris kafe i kremasta pena koja ima svoju priču. I eto ga, opet, nove debate. Arabica vs Robusta? Organska vs Green?

  Mare je nekako na kraju lepo složio reči. Da li ih je upamtio ili smislio, nije važno:
  Još se sećam Prljavog Kazališta u kom sam upoznao Azru, Majke mi. Imala je torbu sa Bijelim Dugmetom, a u njoj Crvena Jabuka i neki Indexi. Bili smo ista Generacija 5, a govorila je da su joj Piloti Idoli. EKV nije htela, pa smo otišli na Hladno Pivo i Riblju Čorbu. Da ne bude baš samo Leb i Sol. Na putu do kuće ubrao sam joj Divlje Jagode. Poslednj put sam je video u Haustoru, ali opet… Nije Smak sveta.

  Ja sam se vratio svom radio aparatu u 3h ujutro (tada se ljuljamo, da ne zaboravimo), baš uz jedno pravo muzičko delo Hoakina Rodriga – koncert za Aranhuez (Concierto de Aranjuez). Kao je on opisao taj koncert kao pokušaj da se uhvati miris magnolija, poj ptica i žubor fontana vrtova.

  Ali, kao što sam napisao, sve su to trivijalnosti. Ništa posebno.
  Nego, hoće l’ biti tog vanrednog stanja?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]