• Nestorović prekršio zakon, od njega se očekuje da se izvini Romima i Romkinjama

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje da je narodni poslanik Branimir Nestorović rasističkim izjavama o Romima i Romkinjama prekršio zakon.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nestorović prekršio zakon, od njega se očekuje da se izvini Romima i Romkinjama
  Foto: Medijski centar Beograd

  Kako je saopštila Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11, poverenica je utvrdila da je Nestorović svojim izjavama iznetim na televiziji sa nacionalnom frekvencijom prekršio zakon i da je dužan da se javno izvini Romima i Romkinjama.

  Poverenica je odlučivala po pritužbi koju je protiv ovog narodnog poslanika podnela Inicijativa A 11, a nakon što je na TV Happy uputio diskriminatorne izjave koje se, kako navodi ova organizacija, podudaraju sa „podjednako zabrinjavajućim stavovima o Romima koje je prethodno izneo u Narodnoj skupštini“.

  Nestorović, koji je nakon pandemije političkim angažovanjem postao narodni poslanik i kome je deo građanki i građana poverio svoj glas, u emisiji ‘Dobro jutro’ izjavio je: ‘Vidi, evo sad ću ti ispričati nešto pošto stvarno došlo je do kraja, kad moramo da se ko Cigani ono na suđenju…’, čime je iskoristio priliku da reč ‘Cigani’ upotrebi pogrdno i u skladu sa široko rasprostranjenim stereotipima koji vladaju o pripadnicima romske nacionalne manjine. – navode iz ove inicijative a prenosi 021.rs.

  A 11 podseća i da je prethodno u sali Narodne skupštine predstavnike opozicije nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje opisao kao „ciganija“, otvoreno šaljući rasističke i diskriminatorne poruke o Romima i Romkinjama.

  Nestorović je ovakvim ponašanjem teško prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja u mišljenju ističe da javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene reči i treba da imaju pojačanu svest da svojim izjavama ne smeju da podstiču predrasude i stereotipe. –  navodi se u saopštenju.

  Poverenica je preporučila Nestoroviću da se pisanim putem javno izvini Romima i Romkinjama, čija je prava povredio, a ukoliko ne postupi po preporuci, biće doneto rešenje o izricanju mere opomene.

  Inicijativa A 11 nikad neće propustiti priliku da se oglasi o povredi prava marginalizovanih građana i građanki Srbije. Romi su među najugroženijim i najdiskriminisanijim grupama u našoj zemlji, što dokazuje ne samo zvanična statistika pritužbi nadležnim nezavisnim  telima za zaštitu ljudskih prava, već i česti slučajevi verbalnog nasilja i omalovažavanja kojima svedočimo u medijima. – ističu oni.

  Dodaju i da je dokaz da je ovakvo ponašanje dopušteno na televiziji sa nacionalnom frekvencijom koliko je rasizam duboko ukorenjen u društvu, naizgled bez ikakvih posledica po odgovorne.

  Nereagovanje na javno iznošenje ovako pogrdnog stava dodatno jača predrasude i stereotipe prema Romima, što dalje podstiče širenje rasizma i diskriminacije – zbog čega ne smemo da ćutimo. – dodaje A 11.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]