• Ni novoj Vladi nije prioritet regionalna deponija u Inđiji

  Ako je sudeći po onome što je mandatar Miloš Vučević govorio u svom ekspozeu, regionalna sanitarna deponija u Inđiji nije jedan od prioriteta novog saziva Vlade Republike Srbije iako opština Inđija od 2019. godine čeka na mišljenje Vlade o ulasku u javno – privatno partnerstvo kako bi se projekat nakon skoro dve decenije konačno priveo kraju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ni novoj Vladi nije prioritet regionalna deponija u Inđiji
  Foto: 021.rs

  Mandatar Miloš Vučević koji je juče tri sata predstavljao ekspoze je između ostalih tema govorio i o zaštiti životne sredine, koju je naveo kao prioritet Vlade.  

  Govoreći o upravljanja otpadom, mandatar je istakao da je u Srbiji planiran regionalni pristup upravljanju otpadom, formiranjem izgradnjom modernih regionalnih centara u okviru kojih će biti izgrađene nove ili proširene postojeće sanitarne deponije u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

  U ovom momentu imamo samo jedan izgrađen regionalni centar, u Subotici, a do 2027. godine ćemo imati izgrađenih još devet regionalnih centara, Kalenić Ub, Pirot, Duboko Užice, Rančevo Sombor, Sremska Mitrovica, Nova Varoš, Novi Sad, Vranje i Kruševac koji će obuhvatiti preko 62 jedinice lokalnih samouprava sa preko 2,4 miliona stanovnika. Njihovim potpunim stavljanjem u radu omogućujemo zatvaranje preko 30 nesanitarnih deponija. – rekao je Vučević.

  Trenutno u Srbiji postoje regionalne deponije u Užicu, Lapovu, Kikindi, Jagodini, Leskovcu, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Subotici i Beogradu.

  U svom ekspozeu, Miloš Vučević nije pomenuo regionalnu deponiju u Inđiji.

  Radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije u Inđiji bili su počeli 2005. godine. Na osnovu studije koju je uradila AP Vojvodina bila je određena lokacija u blizini autoputa koja je dovoljno udaljena od svih naseljenih mesta i zadovoljava sve evropske standarde u domenu ekologije. Zemljište je otkupljeno i izgrađena je infrastruktura, a uz pomoć Vlade Srbije i Fonda za zaštitu životne sredine, jednim delom iz Svetske banke i budžeta opštine Inđija, obezbeđena su sredstva za izgradnju deponije.

  Sporazum o saradnji opština Srema Inđija, Stara Pazova, Ruma, Irig, Šid, Sremski Karlovci i Pećinci o formiranju  regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom potpisan je 2007. godine. Potpisnice Sporazuma su u potpunosti prepustile odgovornost opštini Inđija za investicije i upravljanje regionalnom deponijom, što je definisano Aneksom sporazuma o saradnji koji je potpisan 2011. godine. Iste godine je u projekat uključena i opština Pećinci.

  U oktobru 2019. godine opština je potpisala Memorandum o saradnji sa firmom „Ecogreen investments“iz Dubaija, po kojoj bi Inđija trebalo da bude regionalni centar za odlaganje otpada za istočni Srem, ali i za Banat (Zrenjanin, Sečanj, Žitište i Titel).

  Ubrzo potom odbornici u Skupštini opštine Inđija donose Odluku o opravdanosti pokretanja postupka JPP bez elemenata koncesije.

  Iako je opština Inđija pronašla potencijalnog partnera, menjao se osnovni projekat regionalne deponije. Umesto predviđenog plana da u okvir regionalne deponije budu uključene sremske opštine, lokalna vlast se odlučuje da Javno preduzeće Ingrin bude regionalni centar za upravljanjem otpadom gradova i opština istočnog Srema (Inđija, Ruma, Irig, Sremski Karlovci, Pećinci i Stara Pazova) i Banata (Zrenjanin, Sečanj, Žitište, i Titel).

  Međutim, opštine Ruma i Šid su se u međuvremenu priključili na regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici. Prema  Regionalnom prostornom planu Vojvodine za period od 2021. do 2035. godine,  regionalni centar za iBanat će biti Grad Zrenjanin.

  Oo 2019. godine se čeka mišljenje više instance, a u međuvremenu je prvobitni koncesionar Ecogreen investments zamenjen sa Metitom, takođe iz Dubaija te je čitav proces javno – privatnog partnerstvana zasnovan na osnovu Sporazuma Vlade Srbije i UAE.

  Kako IN Medija nezvanično saznaje, šanse da Opština Inđija uđe u javno – privatno partnerstvo sa Metitom su minimalne.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  200 miliona dinara bez PDV-a za novi vrtić

  Inđija se priprema za gradnju novog vrtića "Neven", zbog čega je raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog […]