• NIS: Nema zastoja u snabdevanju

  Slika redova na benzijskim pumpama za točenje goriva iz devedesetih, ponovila se sinoć širom Srbije, gužve je izazvala informacija koja kruži društvenim mrežama da će biti oraničeno sipanje goriva od danas na maksimalnih 20 litara. Vlada Srbije i NIS demantuju informacije o nestašici. Međutim pojedini inđinčani koji su čekali u redovima kažu gotovo istu stvar, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NIS: Nema zastoja u snabdevanju

  Slika redova na benzijskim pumpama za točenje goriva iz devedesetih, ponovila se sinoć širom Srbije, gužve je izazvala informacija koja kruži društvenim mrežama da će biti oraničeno sipanje goriva od danas na maksimalnih 20 litara. Vlada Srbije i NIS demantuju informacije o nestašici.

  Međutim pojedini inđinčani koji su čekali u redovima kažu gotovo istu stvar, da su nakon obraćanja predsednika Srbije u sredu uveče shvatili da treba uraditi suprotno od onog što je izgovorio.

  Foto: tviter skrinšot

  Blic, piše da je panika na pumpama izazvana je potezom pojedinih naftnih kompanija koje su pokušale da veštački izazovu nestašice ograničenjem prodaje goriva čije su cene zamrznute do 14. marta.

  Prema dopisima koji kruže društvenim mrežama, za ta goriva su pojedine kompanije danas ograničile prodaju na 20 litara za automobile, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno zabranile su i sipanje goriva u kanistere.

  Video: A.B / indjija

  Blic poseća da su ovakvi potezi su u suprotnosti sa Uredbom Vlade u kojoj je naftašima jasno stavljeno do znanja da ne smeju da izazivaju veštačke nestašice. Prema tom dokumentu, privredni subjekti koji se bavi prometom goriva ne smeju isporučivati navedena goriva u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

  Vlada Srbije saopštila je, povodom informacija koje kruže društvenim mrežama, da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima.

  – Svega ima u dovoljnim količinama, tako da neko namerno širi paniku – saopštila je Vlada Srbije, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile informacije o navodno ograničenim količinama prilikom kupovine naftnih derivata.

  Srbija, ističe Vlada, apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima, preneo je RTS.

  Kompanija NISsaopštila je danas da je snabdevenost lanca benzinskih stanica redovna i Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada, te na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja.

  Na benzinskim stanicama NIS-a, koje čine najveću maloprodajnu mrežu u Republici Srbiji, ne postoje ograničenja kada je reč o kupovini goriva. Štaviše, NIS je obezbedio dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi domaće tržište bilo redovno snabdeveno čak i u uslovima povećane potražnje. U Rafineriji nafte Pančevo je u 2021. godini ostvaren rekordan obim prerade sirove nafte i poluproizvoda od 3,9 miliona tona i NIS je spreman da odgovori na potrebe tržišta. I u narednom periodu fokus NIS-a biće na redovnim isporukama svih vrsta goriva i na stabilnosti tržišta u Republici Srbiji – kaže se u saopštenju kompanije NIS.

  Profesor Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević kaže za N1 nema mesta za strah i paniku kada je gorivo u pitanju i ne treba da pravimo rezerve.

  – Uverili smo se i kada je korona počela da pravljenje rezervi nije bilo opravdano – ističe Radosavljević. 

  Radosvljević je podsetio da je ljudima koji su preživeli iskustva iz devedesetih i korone malo potrebno da se „potpale“ i krenu da kupuju. 

  – Imao sam iskustva iz supermarketa, nije moglo da se uđe. Nije dobro da se širi panika, ima nafte na svetskom tržištu, ne bih previše paničio, siguran sam da će biti derivata. Potrebno je da vlast, ali i potrošači ne šire paniku – kazao je on i dodao da kod kompanija u Srbiji postoje određene rezerve sirove nafte koje su dovoljne za dva meseca.

  To je jako malo, u Evropi je to nekih šest meseci. U roku od dva meseca, ako budemo imali poteškoća da dođemo do nafte, možemo da ostanemo bez nafte, ali ne očekujemo da će to da se desi – ocenio je Goran Radosavljević.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija