• Ništa od „turističke atrakcije“ u Starom Slankamenu

  Dugonajavljivana „turistička atrakcija“ u Starom Slankamenu takozvano „plutajuće šetalište“ ipak neće biti realizovana bar ne u skorije vreme, smatra načelnik Odeljenja za privredu i investicije Dragan Ibročić. On je nedavno na javnoj raspravi o budžetu prisutnima objasnio da je sam projekat na više načina sporan, Nakon pregovora sa višim instancama lokalnoj samoupravi je potvrđeno da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ništa od „turističke atrakcije“ u Starom Slankamenu

  Dugonajavljivana „turistička atrakcija“ u Starom Slankamenu takozvano „plutajuće šetalište“ ipak neće biti realizovana bar ne u skorije vreme, smatra načelnik Odeljenja za privredu i investicije Dragan Ibročić.

  On je nedavno na javnoj raspravi o budžetu prisutnima objasnio da je sam projekat na više načina sporan,

  Nakon pregovora sa višim instancama lokalnoj samoupravi je potvrđeno da će na kraju dozvolu izdati JP „Vode Vojvodine“ ali do dana današnjeg dozvola nije odobrena.

  Pored problema sa birokratijom, otvara se i pitanje ko će snositi odgovornost ako neko izgubi život na plutajućem šetalištu“

  Ipak šetnja samo na obali

  .Projekat “plutajuće šetalište” u Starom Slankamenu, koji je pokrenut krajem 2021. godine, nije mogao da se realizuje jer nije bilo jasno ko je zapravo nadležan s obzirom da je reč o plovnom objektu koji bi se nalazio na Dunavu.

  Tokom 2022. godine prilikom podnošenja zahteva Turističke organizacije opštine Inđija putem Centralne evidencije objedinjenje procedure reagovalo je Javno preduzeće “Vode Vojvodine” koje se u više navrata izjasnilo kao nenadležno uz obrazloženje da je za plutajuće objekte zadužena lokalna samouprava odnosno Opština Inđija.

  Nakon toga, direktor Turističke organizacije opštne Inđija Milan Bogojević je podneo inicijativu predsedniku opštine da se dopuni postojeća Odluka iz 2020. godine u kojoj nije bilo navedeno da je pomenuto šetalište takođe plutajući objekat.

  Kada se objekat nala na međunarodnoj reci kakav je Dunav to ima sasvim drugu dimenziju. Saglasnost izdaju Vode Vojvodine, uslove izdaje Odeljenje za privredu i investicije a dozvolu Odeljenje za urbanizam Opštine Inđija. Upućen je zahtev, sve je bilo u redu i kad su došli do Vode Vojvodine oni odbiju jer nisu mogli da izdaju saglasnost kakva je trebala da bude. – objašnjava načelnik Odeljenja za privredu i investicije Dragan Ibročić.

  „Nisam siguran kako ćemo mi to završiti“, Dragan Ibročić

  Prema ranijoj Odluci u plutajuće objekte su svrstani ugostiteljski objekti, ponton za potrebe sportskog kluba na vodi, ponton za potrebe privezišta za čamce kao i splav kućica. Direktor Turističke organizacije je u svojoj inicijativi napomenuo da je i šetalište plutajući objekat, projektovan na pontonima te ga kao takvog treba uvrstiti u Odluku.

  Imali smo i zajednički sastanak sa Vodoma Vojvodine i utvrdili da su oni to vešto izbegli tako što su naložili da se zove plutajući objekat. Mi ga više možemo prezentovati kao mostić, a za mostić su Vode Vojvodine nadležne dok je za plutajući objekat Odeljenje za urbanizam, pod uslovima koje da Odeljenje za privredu i investicije. Onda su se oni obratili Urbanizmmu, Urbanzam nama i zaključmo da nije plutajući objekat jer imamo mi Pravilnik u kom je definisano šta je plutajući objekat i odbijemo ih. i onda je direktor Turističke organizacije Milan Bogojević rekao „šta radite to pa ja to neću izgradit“. – kazao je Ibročić.  

  Sad već bivši direktor Turističke organizacije opštine Inđija, Milan Bogojević

  Iako je za projekat plutajućeg šetališta na Dunavu u Starom Slankamenu resorno Ministarstvo, prošle godine dodelilo Turističkoj organizaciji 35 miliona dinara, za realizaciju je potrebno još 215 miliona dinara, saopštio je prvi čovek opštine Inđija Vladimir Gak.

  On je polovinom februara ove godine, na konferenciji za novinare,  rekao da će konačna cifra za izgradnju plutajućeg šetališta biti 250 miliona dinara. Finansijska sredstva, prema očekivanju Vladimira Gaka, lokalna samouprava će obezbediti od viših instanci.

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak je ponovio da su nastali problemi sa dokumentacijom odnosno dozvolama i to je ukazao ministru turizma i omladine.

  Ostalo je da će ministar Husein Memić i predstavnici ministarstva komunicirati sa ministarstvom građevine kako bi našli način ko izdaje građevinsku dozvolu i nakon toga bi mogli da pristupimo radovima na projektu. – kazao je tada Gak.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/za-plutajuce-setaliste-u-starom-slankamenu-potrebno-250-miliona-dinara/

  Ministarstvo je na konkursu za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2022. godini za realizaciju ovog projekta dodelilo Turističkoj organizaciji 35 miliona dinara, dok je oko 20 miliona odvojila Opština Inđija.

  Mene samo interesuje ko će održavati taj objekat od 600 metara i ko će snositi odgovornost ako neko izgubi život tu. E onda su shvatili ozbiljnost i onda se problem digao na nivo države i menjala se kompletna procedura gde su Vode Vojvodine ipak odlučile da izdaju dozvolu. međutim do dana današnjeg je nisu izdali. Tu je bio problem i iskreno nisam siguran kako ćemo mi to završiti. – naveo je načelnik Odeljenja za privredu i investicije Dragan Ibročić.

  Inicijator projekta, Milan Bogovjević je u međuvremenu podneo ostavku i saopštio da sa mesta direktora Turističke organizacije opštine Inđija posle tri godine mandata odlazi na mesto generalnog menadžera hotela “HOGO” u vlasništvu kompanije  “Plastik Gogić”.

  M.Blečić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/uros-trifunovic-buduci-v-d-direktora-turisticke-organizacije-indija/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija