• Nov udar na džep – u maju poskupljuju: hleb, mleko, ulje, brašno, šećer…

  Grupa osnovnih životnih namirnica, u kojoj su hleb, mleko, brašno, šećer, ulje i svinjski but, sledećeg meseca će sigurno da dobije nove više cene, nakon što 11. maja istekne mera Vlada Srbije o zamrzavanju cena tih proizvoda, doneta u novembru, piše nova.rs. Međutim, još nema procene koliko bi poskupljenja mogla da iznose. Profesor Ekonomskog fakulteta […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nov udar na džep – u maju poskupljuju: hleb, mleko, ulje, brašno, šećer…

  Grupa osnovnih životnih namirnica, u kojoj su hleb, mleko, brašno, šećer, ulje i svinjski but, sledećeg meseca će sigurno da dobije nove više cene, nakon što 11. maja istekne mera Vlada Srbije o zamrzavanju cena tih proizvoda, doneta u novembru, piše nova.rs. Međutim, još nema procene koliko bi poskupljenja mogla da iznose.

  Profesor Ekonomskog fakulteta dr Goran Petković ne veruje da će biti velika, već će se nove cene postepeno formirati.

  – Svi će podići cene gledajući u kupovnu moć potrošača. S druge strane, preduzeća nemaju pravo da stvaraju gubitke i ako nabavljaju robu po porasloj nabavnoj ceni, moraju da je prodaju po porasloj prodajnoj, da u toj transakciji ne bi imali gubitak. Do sad su bili u situaciji da moraju da prodaju po zamrznutoj prodajnoj ceni koja je niža od nabavne i to se dešava na mnogim tržištima. A država taj trošak svesno preuzima na sebe – objašnjava Petković.

  Na pitanje koje cene možemo da očekujemo u prodavnicama u maju ne želi direktono da odgovori ni ekonomista Mihailo Gajić.

  – Slažem se da možemo računicom dovesti zamrznute cene na nivo proizvoda koji su do sada poskupljivali, ali su te nezamrznute cene rasle upravo da bi proizvođači uspeli da smanje gubitke koji su nastali zbog uvođenja ove mere – objašnjava Gajić i dodaje da navodeći da tačnu prognozu rasta cena ne može niko da pruži.

  – Kada bi znao koliko će tačno cene da porastu, sada bi bio „na Karibima u jahti od 30 metara“ – dodao je on kroz smeh.

  POGLEDAJTE I OVO:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sedam-namirnica-koje-ce-najvise-poskupeti-do-kraja-godine/

  Naslovna fotografija: Pixabay
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]