• Nova zanimanja u Top 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

  Na desetine je profitabilnih profesija koje mogu doneti zaradu znatno višu od prosečne, a da za to nije potrebna niti veza niti početni kapital, kako god da je stečen. Novo vreme donosi nova zanimanja, ali utiče i na zastupljenost tradicionalnih poslova, u zavisnosti od potrebe za određenim zanimanjima u savremenom svetu. Poslednji podaci Republičkog zavoda […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nova zanimanja u Top 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

  Na desetine je profitabilnih profesija koje mogu doneti zaradu znatno višu od prosečne, a da za to nije potrebna niti veza niti početni kapital, kako god da je stečen.

  Novo vreme donosi nova zanimanja, ali utiče i na zastupljenost tradicionalnih poslova, u zavisnosti od potrebe za određenim zanimanjima u savremenom svetu.

  Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se situacija lagano menja. Iako nema većih promena u odnosu na prethodnih nekoliko meseci, poređenje sa ranijim godinamm otkriva zanimljive novine.

  Prema tim podacima, najplaćenija zanimanja u ovom trenutku u Srbiji su: programer, pilot i naučnik. Njihove plate su više od prosečnih plata u drugim industrijama, ali nisu usamljeni.

  Prenosimo spisak od 10 najplaćenijih zanimanja u Srbiji u ovom trenutku, koji su pripremile kolege iz Blica.

  Fotografija: Pixabay

  Programeri

  Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija oduvek su bili dobro plaćeni. Prosečna zarada u ovoj oblasti daleko je veća od ostalih i iznosi 197.991 dinara. Najplaćenije zanimanje u okviru oblasti informisanja i komunikacija jeste računarsko programiranje, zarada zaposlenih u ovom sektoru iznosi 256.319 dinara, što je daleko najplaćenije zanimanje u Srbiji. Treba napomenuti i da je to prosečna zarada, a da su pojedinačne i daleko veće i preko 5.000 evra.

  Avio-saobraćaj

  Posao pilota takođe je jedan od najplaćenijih poslova u Srbiji, ali i u svetu. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, plata pilota iznosila je 174.712 dinara, što ovo zanimanje svrstava među drugo najplaćenije u Srbiji.

  Naučno istraživanje i razvoj

  Odmah iza pilota treći najplaćeniji na našoj listi su zaposleni koji se bave naučnim istraživanjem i razvojem. Njihova mesečna zarada prema poslednjim dostupnim podacima iznosi 171.758 dinara.

  Kinematografska i televizijska industrija

  Još jedno od najviše plaćenih zanimanja pripada takođe oblasti informisanja i komunikacije. Zaposleni u kinematografskoj i televizijskoj industriji zarađuju 146. 606 dinara mesečno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

  Fotografija: Pixabay

  Proizvodnja duvanskih proizvoda

  Poslovi iz oblasti prerađivačke industrije uvek su se dobro kotirali na listama najplaćenijih. Iz ove oblasti najplaćeniji posao, i treći nanašoj listi, jeste proizvodnja duvanskih proizvoda. Plata onih koji izabrali ovo zanimanje iznosi 119.901 dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

  Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

  Još jeddno od plaćenijih zanimanje na našoj listi pripada oblasti rudarstva. Zaposleni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 118.157. dinara. Takođe, ovo je još jedno od zanimanja za koje važi da je dobro plaćeno već godinama.

  Proizvodnja koksa i derivata nafte

  Još jedno zanimanje iz prerađivačke industrije, osim proizvodnje duvanskih proizvoda spada već dugo na listu najplaćenih. Zaposleni koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte mesečno zarade i do 109.767 dinara.

  Reklamiranje i istraživanje tržišta

  Još jedno zanimanje koje spada među najunosnije u Srbije pripada oblasti stručne, naučne i tehnološke delatnosti reklamiranja i istraživanja tržišta. Najplaćenije zanimanje u ovoj oblasti i ujedno i poslednje na našem spisku je reklamiranje i istraživanje tržišta, zarada zaposlenih u ovm sektoru iznosi 103.206 dinara.

  Naslovna fotografija: UNESCO, ostale fotografije: Pixabay
  Izvor: Blic
  Radovan Nikolić

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija