Nove cene goriva, evrodizel 187 dinara

Gorivo opet je poskupelo na pumpama u Srbiji litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara. Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize. Gorivo u Srbiji s vremena na vreme poskupljuje dinar ili nešto više. Tako smo nagurali do 186 […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Nove cene goriva, evrodizel 187 dinara

Gorivo opet je poskupelo na pumpama u Srbiji litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara.

Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize.

Gorivo u Srbiji s vremena na vreme poskupljuje dinar ili nešto više. Tako smo nagurali do 186 dinara po litru za, kako na pumpama kažu, najkvalitetniji evro dizel.

Odgovor na pitanje koliko je zapravo poskupelo gorivo u Srbiji, možda se najbolje može videti u poređenju prosečnih cena benzina i dizela 2020. godine, i ovih današnjih. Jasan je i evidentan skok za više od 50 dinara.

Jedan razlog je ključan.

– To su promene koje su posledica, sa sigurnošću možemo reći, promene cene sirove nafte na globalnom tržištu. Postoje i lokalni uticaji, ali je ovog puta to posledica skoka naftnog dela cene – kazao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Stručnjaci prognoziraju da neće biti drastičnog povećanja cene goriva, ali isto tako prognoziraju da će se blagi trend skoka cene sirove nafte nastaviti i u narednom periodu. I kako kažu, ove godine će doći do magičnih – 100 dolara po barelu.

Foto: Pixabay

Svakako nisu, kada su pravili budžet, planirali da će biti visoke cene derivata nafte i da će biti ovako visoka osnovica za obračun PDV-a. Tako da oni po tom osnovu ostvaruju značajan prihod iznad onog što je bilo planirano. Pa, recimo da je to prostor da se redukuju državni proihodi, a da ne naruše ni svoj bilans – navodi Mićović za N1.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija