• Nove zgrade na prostoru „Krznare“

  Privredno društvo „Outlet“ doo pozvalo je vodeće kompanije iz građevinarstva i razvoja da iznesu svoje ponude za kupovinu ili izgradnju stambeno – poslovnih objekata  na zemljištu koje se nalazi u centru Inđije tačnije na prostoru gde je bila nekadašnja „Krznara“.   To bi značilo, kada se jave potencijalni investitori,  da će centar Inđije i dalje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nove zgrade na prostoru „Krznare“
  Foto: IN Medija

  Privredno društvo „Outlet“ doo pozvalo je vodeće kompanije iz građevinarstva i razvoja da iznesu svoje ponude za kupovinu ili izgradnju stambeno – poslovnih objekata  na zemljištu koje se nalazi u centru Inđije tačnije na prostoru gde je bila nekadašnja „Krznara“.  

  To bi značilo, kada se jave potencijalni investitori,  da će centar Inđije i dalje biti preopterećen i pored najave prvog čoveka Opštine da je plan da se Inđija razvija i u ostalim delovima grada,  kako bi se centar „rasteretio“.

  S druge strane, građani ali i opozicija već ukazuje na probleme izazvane pojačanom stanogradnjom.

  Svi grade u centru

  U Inđjii su u junu 2021. godine izdate 23 građevinske dozvole za izgradnju ukupno 3036 m2. Sve dozvole izdate su za stambene zgrade, od toga 11 za one sa sa jednim stanom i 12 sa tri ili više stanova. Samo mesec dana ranije izdato je ukupno 106 građevinskih dozvola za izgradnju ukupno 5983 m2.

  Većina gradilišta  se nalazi u centru grada mada ima i onih građevinara koji su se odlučili za sporedne ulice gde već postoji problem sa prevelikim brojem automobila.

  Izgradnjom novih zgrada u Inđiji, pored saobraćajnog kolapsa, postoji realna opasnost sa vodovodnom i gasovodnom mrežom, jer se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je postojeća mreža dovoljna da izdrži nove kućne priključke.

  To po svemu ne zabirnjava lokalnu vlast koja nastavlja da izdaje građevinske dozvole na lokalcijama u centru Inđije te imamo više gradilišta u Novosadskoj i Ulici Kralja Petra ali i u sporednim ulicama poput Dunavske, Mitrovdanske, Golubinačke .

  Jedan problem reše, drugi naprave

  Građani Inđije su mogli ,zbog investitorskih apetita da ostanu bez (dela) pešačke zone, u Ulici Vojvode Stepe. Nakon pisanja medija, vlast je rešila bar taj problem.

  Taj deo grada postao je atraktivan građevinskim investitorima. Ono što zabrinjava je najava novih stambeno – poslovnih objekata na inđijskom šetalištu.

  Sve manje ljudi na šetalištu

  Prilikom dobijanja građevinske i lokacijske dozvole se primenjivao  Plan detaljne regulacije iz 2009. godine. Problem je što u Planu, u Ulici Vojvode Stepe, nije jasno definisano na koji način će budući stanari, vlasnici vozila, dolaziti do svojih parking mesta a da nije šetalište.

  Kao što smo naveli, vlast je posle pisanja medija, rešila da menja Plan detaljne regulacije   Tako je prilaz takozvanoj “pametnoj zgradi” čiji se objekat gradi u Ulici Vojvode Stepe, uz objekat JKP Komunalac” regulisan izmenom Plana detaljne regulacije. Izmenom Plana, vlasnici stanova i lokala će objektu imati prilaz iz Beogradske ulice umesto preko inđijskog šetališta kako je dotadašnjim Planom regulisano.

  Pomenuti stambeni objekat  gradi firma SB Company, u vlasništvu biznismena i političara Branislava Švonje, koji je svojevremeno bio hapšen i pod istragom.Švonja u pešačkoj zoni u centru Inđije gradi takozvanu “pametnu zgradu” sa četiri sprata, ukupne površine 3744,73 m². i sa 32 parking mesta.

  Međutim, iako je izmenom Plana koji obuhvata Ulicu Vojvode Stepe sačuvano šetalište u najavi su novi problemi. Umesto „švapskih kuća“, koje su mogle biti simbol Inđije na šetalištu niču nove zgrade od 6 spratova.

  U drugom delu šetališta (Ulica Vojvode Stepe) je u toku izgradnja hotela sa šest spratova . Reč je o delu grada koji pripada prostorno kulturno-istorijskoj celini centra Inđije i umesto uređenja fasada starih tzv „švapskih kuća“ Inđija će dobiti višespratnice.

  Problem u najavi?

  U pozivu Outlet doo, objavljenom na portalu javnih nabavki,  se navodi da je Outlet doo vlasnik oko 8000 kvadratnih metara i izgrađenih objekata koje je koristila nekadašnja „Krznara“ koju je u postupku privatizacije kupio Outlet doo a nalaze se na zemljištu površine 16.470 metara kvadratnih, sa eksluzivnim pravom korišćenja zemljišta   

  Dalje se u pozivu navodi da prema ponuđenoj lokaciji postoje dva pristupa i to iz pravca Beogradske ulice i Ulice Vojvode Stepe.

  Kako se navodi, predlog ponuđačima se može odnositi i na kupovinu imovine sa punim pravima u gotovini ili kombinacijom delimično gotovinskog plaćanja koje neće biti manje od milion evra kao deo ukupne sume, a preostali deo će biti procenat od ukupne izgrađene površine (poslovnog, stambenog ili bilo kog drugog dela).

  Nekadašnja Krznara

  Outlet doo je u pozivu istakao da Opština Inđija trenutno radi na promeni dela Plana detaljne regulacije kako bi se u tom delu grada napravile promene u obimu dozvoljene izgradnje, uključujući i povećanje spratnosti i stepena zauzeća.

  Tu informaciju je za IN Medija potvrdila i načelnica Odeljenja za urbanizam, Tijana Došen ali, kako je istakla, budući investitori ne mogu očekivati veću spratnost nego onu  koja je bila do sada.

  Tačno je da je izmena Plana detaljne regulacije usvojena  ali je povučena zbog primedbi. Nakon što se ispoštuje procedura,  novim Planom će prvenstveno biti regulisan prilaz budućih stanara „pametne zgrade“. Kada je reč o povećanje spratnosti, to jednostavno nije moguće, u Inđiji se gradi najviše do šest spratova i o povećanju, koliko znam, nije bilo reči. – objašnjava Tijana Došen.

  Kada je reč o prilazu iz Beogradske i ulice Vojvode Stepe, načelnica Tijana Došen objašnjava da se prilaz iz Vojvode Stepe odnosi samo na pešake dok je onaj iz Beogradske, izmenom Plana, predviđen za mnotorna vozila.

  Atraktivna lokacija

  Po svemu sudeći, šetalište odnosno Vojvode Stepe sa prilazom iz Beogradske je postala  primarna lokacija za izgradnju novih stambenih zgrada.

  Naime, lokalna vlast se odlučila I na izmena i dopuna Plana generalne regulacije naselja u Inđiji koi predviđa 4,20 hektara i obuhvata promenu namene zemljišta u blokovima 67, 68 i 54. Nodsilac izrade ovog Plana je Odeljenje za urbanizam opštine Inđija dok sredstva za te namene obezbeđuje A.D „Ukus“ Pećinci, koja je registrovana na istoj adresi kao “Luki komerc”, čiji su zakonski zastupnici Milorad i Živorad Pantić.

  Izmena i dopuna Plana generalne regulacije naselja u Inđiji između ostalog, predviđa da parcela kafane „Sport“ koja se nalazi u delu bloka 54, na uglu Beogradske ulice,  dozvoli gradnja višeporodičnih objekata, umesto dosadašnje namene „mešovito stanovanje“.

  Ni to nipošto ne znači da će na toj lokaciji biti moguće graditi iznad šest spratova. Izmena se odnosi na takozvano „proširenje zone centra“ – objašnjava načelnica Odeljenja za urbanizam, Tijana Došen.

  Međutim, nastavak gradnje višespratnica u centru Inđije demantuje ranije izjave prvog čoveka Opštine Vladimira Gaka.

  Iako je predsednik Opštine Inđija, Vladimir Gak više puta izjavio da je ideja da se centar Inđije, kao najatraktivnija zona za gradnju stanova, malo rastereti tako što će se proširiti u široj zoni centra, izgradnja na lokaciji nekadašnje „Krznare“ ipak demantuje prvog čoveka opštine.

  Pored toga, nedavni događaji sa nestankom vode u Inđiji prema mišljenju predstavnika opozicije ukazuju da se već sada osete problemi zbog pojačane stanogradnje.

  Polovinom prošlog meseca  je JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija obavestio  potrošače da će u naseljima Inđija, Beška, Čortanovci, Novi Karlovci, Jarkovci i Ljukovo zbog smanjenih rezervi vode doći do prekida u vodosnabdevanju u periodu od 17 do 20 časova na dan 13. jula 2023. godine .

  Nakon toga je iz JKP Vodovod i kanalizacija Inđija stigao apel za racionalnu potrošnju vode. Iz inđijskog Vodovoda su naveli da je stalnim praćenjem potrošnje vode prethodnih dana, uočeno značajno povećanje potrošnje, zbog čega JКP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija apeluje na građane da, savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda i na taj način omoguće da svaki stanovnik u svakom trenutku ima vode.

  Potrošnja je znatno povećana u svim naseljima opštine Inđija, što ukazuje na nenamensko korišćenje vode. Pojedine aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina,zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje automobila i vozila, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode.-  saopšteno je iz JKP Vodovod i kanalizacija.

  Reagovao je opozicioni odbornik u Skupštini opštine Inđija Božidar Sudžum koji je u svom video obraćanju na društvenim mrežama rekao da su navodi nadležnih iz inđijskog Vodovoda o razlozima nestanka  vode u Inđiji netačni jer, prema njegovim rečima, stvarni problem je pojačana stanogradnja.

  On je kazao da je to “njegovo subjektivno mišljenje” ali da pita direktora Vodovoda Dragoljuba Trifunovića zbog čega se radovi izvode neposredno pre najtooplije sezone.

  Siguran sam da građani znaju da vode nema zbog povećane stanogradnje koja nije propraćena pojačanom infrastrukturom ali je žalosno da one koji donose odluke, koji treba da o tome misle, ih to uopšte ne zanima. – zaključio je Sudžum.

  Odbornik Sudžum kao ni građani Inđije na postavljena pitanja nisu dobili odgovor. direktora inđijskog Vodovoda.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija