• Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope

  Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope Na svečanosti u Bundestagu novinarki VOICE-a Ivani Gordić Perc uručena je nagrada solidarnosti za najbolje novinare Jugoistočne Evrope, koju joj je dodelilo Društvo za jugoistočnu Evropu (Asocijacija naučnika i parlamentaraca nemačkog Bundestaga). Na otvaranju ceremonije potpredsednik Društva za jugoistočnu Evropu i član […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope

  Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope

  Na svečanosti u Bundestagu novinarki VOICE-a Ivani Gordić Perc uručena je nagrada solidarnosti za najbolje novinare Jugoistočne Evrope, koju joj je dodelilo Društvo za jugoistočnu Evropu (Asocijacija naučnika i parlamentaraca nemačkog Bundestaga).

  Na otvaranju ceremonije potpredsednik Društva za jugoistočnu Evropu i član Slobodne demokratske partije Tomas Haker rekao je da postojanje demokratije nije moguće bez slobode medija.

  On je upozorio da sloboda medija nikada više nije bila u opasnosti, kao i da je istraživačko novinarstvo postalo meta za zastrašivanje. Izveštavanje Ivane Gordić Perc opisao je kao “ekspresan glas za javnost sa izuzetnom hrabrošću. Inspiracija za sve zbog istrajnosti u izveštavanju na temu Ling Longa.”

  Slične vesti:

  Novinarka VOICE-a: Radnici iz Vijetnama u Zrenjaninu su moderni robovi

  U svom obraćanju u Budestagu Ivana Gordić Perc osvrnula se na svoje iskustvo u izveštavanju o fabrici guma Ling Long i radničkih prava vijetnamskih radnika. Zbog ove situacije, ona je istakla da su danas u Srbiji institucije potpuno urušene i devastirane.

  To je uzrok slučaja korupcije kao što je Linglong. Ali ni mi novinari, ni aktivisti ne možemo sami da se izborimo sa ovom vrstom nepravde. Treba nam pomoć. U tom smislu, današnju nagradu doživljavam kao štit. Nije bilo lako i prijatno biti fotografisan, praćen, zastrašivan i gonjen kao divlja životinja. Smatram da je to deo opisa mog posla. I ne plašim se. – rekla je Ivana Gordić Perc.

  Novinarka VOICE-a kazla je da, nažalost, još uvek nema odgovara na mnoga pitanja koja su postavljana proteklih meseci u vezi sa radom i ophođenjem prema radnicima u Ling Longu.

  Svi oni će se na kraju vratiti kućama, a da njihovo iskustvo nije upisano u zvanične protokole Srbije. Na kraju će biti kao da se ništa nije dogodilo. – kazala je Ivana Gordić Perc.

  U diskusiji na temu izveštavanja u jugoistočnoj Evropi, Ivana Gordić Perc je pomenula i činjenicu da Zrenjanin nema vodu već 18 godina, opisujući život u Zrenjaninu pored Ling Longa, kao i poveznicu između kineskog uticaja i politike u Srbiji.

  Naš današnji susret mi daje nadu. Nažalost, u našoj zemlji nemamo nikoga ko bi nas podržao u našoj borbi za slobodu govoram ,što je preduslov demokratskog društva. Stoga, ako želite da Srbija postane bolje mesto za život i jednog dana deo EU zajednice, moraćete da uradite svoj deo posla na najbolji način. Za ovo kratko vreme koliko sam vas upoznala i komunicirala sa vama znam da to možete. – kazala je Ivana Gordić Perc.

  Nagrada za solidarnost(SOG), koja je prvi put dodeljena 2021. godine, ima za cilj da oda počast izvanrednom radu novinara iz jugoistočne Evrope i priznanje njihovom doprinosu, unapređenju demokratije, vladavine prava i slobode štampe. SOG ovom nagradom želi da pokaže da stoji uz one koji se zalažu za naše evropske vrednosti kao što su sloboda štampe i sloboda izražavanja.

  Nagrada za solidarnost (SOG), koja je prvi put dodeljena 2021. godine, ima za cilj da oda počast izvanrednom radu novinara iz Jugoistočne Evrope i priznanje njihovom doprinosu unapređenju demokratije, vladavine prava i slobode štampe.

  Prošle godine, ovu nagradu dobili su Dragan Bursać, jedan od kolumnista Autonomije, i frilens novinarka sa Kosova Uni Hajdari.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/voice-zastitite-novinarku-ivanu-gordic/
  Izvor i naslovna : VOICE

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]