• NVO pozivaju na podršku direktorke škole u Sečnju: Izložena je neljudskom progonu

  Nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija pozvalo je građane Sečnja i Vojvodine i civilni sektor da zaštite i podrže direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sečnja Oliveru Marjanović, prenosi 021.rs. Kako navode, ona je izložena „neljudskom progonu nakon što je objavila da u školi neće biti verskog obreda na dan školske slave Sveti Sava“. U saopštenju tih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NVO pozivaju na podršku direktorke škole u Sečnju: Izložena je neljudskom progonu

  Nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija pozvalo je građane Sečnja i Vojvodine i civilni sektor da zaštite i podrže direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sečnja Oliveru Marjanović, prenosi 021.rs.

  Kako navode, ona je izložena „neljudskom progonu nakon što je objavila da u školi neće biti verskog obreda na dan školske slave Sveti Sava“.

  U saopštenju tih organizacija navodi se da je „greh“ Olivere Majranović samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je „obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave“.

  Dodaje se da je posle toga usledio medijski progon, ona je proglašena za neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole.

  Ukoliko ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da nastavi da ide stranputicom koja je vodi u srednjovekovlje – odnosno da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti. – navodi se u saopštenju.

  Saopštenje su potpisali VKK Vasa Stajić, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politkološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

  Zbog odluke direktorke, roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana, a jedan od potpisnika je i sam predsednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obeležavanja dana Svetog Save.

  Prikupljeni potpisi predati su Školskoj upravi, a o slučaju obavešteno je i Ministarstvo prosvete.

  Direktorka škole je poslala dopis u kome je navela da će školska slava biti održana u oba objekta škole, da će biti intonirana himna Svetom Savi, kao i da će se održati priredbe o njegovom životu i delu, a da su nakon toga svi pozvani u lokalnu crkvu na litrugiju.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: 021.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina