• O električnoj energiji danas govorili predsednik i dva ministra

  Na tri odvojena događaja, danas su o ceni električne energije i restrikcijama govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali. Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti da je Vlada donela odluku […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  O električnoj energiji danas govorili predsednik i dva ministra

  Na tri odvojena događaja, danas su o ceni električne energije i restrikcijama govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali.

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti da je Vlada donela odluku o povećanju cene struje za privredu, i najavila preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, prenosi Beta.

  I predsednik Vučić je govorio o električnoj energiji, on je danas izjavio da Srbija još nije napravila plan za restrikciju električne energije u zimskom periodu i da se nada da će biti dovoljno novca za nabavku energenata da do toga ne dođe.

  – Sve evropske zemlje su napravile planove za restrikciju struje u zimskom periodu, ali Srbija ih još nije napravila zato što se nadamo da ćemo uspeti da obezbedimo dovoljno novca da se iščupamo iz teške situacije – kazao je Vučić na otvaranju Sajma šljiva u Osečini.

  -Ne postoje i ne prave se nikakvi planovi restrikcije električne energije, bez obzira na to što o tome pojedini mediji ponovo pišu, smatrajući da će svaka negativna, loša i netačna vest obezbediti čitanost ili gledanost. Restrikcija nije bilo ni u decembru, kada je Elektroprivreda Srbije (EPS) bio na korak od kolapsa, pa ih neće biti ni sada – rekla je Mihajlović u Smederevu, gde je posetila gradilište rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata.

  Prema Vučićevim rečima , država će se boriti „da zagreje svaku kuću i da bude svetla u svakoj kući“.

  Vučić je kazao da će nabavka energenata biti teška u predstojećem periodu, navodeći kao primer da se trenutno 1.000 kubnih metara gasa prodaje za 3.300 dolara, te da nakon plaćanja posrednicima i troškova transporta ne može da se kupi po ceni nižoj od 4.000 dolara.

  -Nema zemlje u Evropi koja to može da izdrži, a mi se trudimo i pokušavamo da izdržimo i da gradje i ne osete ništa – rekao je predsednik Srbije.

  Mihajlović je istakla da plan nisu restrikcije, već borba za elektroenergetski sektor i povećavanje proizvodnje struje i nabavku nedostajuće količine električne energije, što se radi kroz uvoz uglja i struje i štednju.

  -Da uradimo sve da EPS proizvodi više struje i da manje trošimo za uvoz. Juče je uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više – rekla je ministarka, saopštio je njen kabinet.

  Mihajlović je istakla da je nemoguće davati procene koliko će novca biti potrebno do kraja marta za nabavku struje, s obzirom na svakodnevno povećavanje cena na tržištu.

  – Sigurno je da će nam biti potrebno mnogo više od procenjenih 3,5 milijardi. Nije pitanje hoće li biti struje, već po kojoj ceni, jer je danas cena struje 702 evra za megavat-čast, cena gasa je 3.200 evra. Razgovaramo i sa Madjarskom i sa Azerbejdžanom o nabavci struje po povoljnijim cenama do kraja marta -rekla je ona.

  Na pitanja novinara o povećanju cene struje za privredu, rekla da Vlada nije donela nikakvu odluku o tome.

  – Kod nas je trenutna cena za privredu, za komercijalno snabdevanje, 75 evra po megavat-času, a u Evropi izmedju 540 i 640 evra, što znači da je oko osam puta jeftinije kod nas, što nije održivo, i razmatramo, zajedno sa EPS-om, da li će i u kojem periodu doći do povećanja, ali odluka svakako još nije doneta – izjavila je ona.

  Mihajlović je kazala da će Ministarstvo rudarstva i energetike uskoro predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

  – Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapredjenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi – rekla je ministarka.

  Podsetila je da sva javna preduzeća treba da naprave i sprovode plan uštede energije.

  Mihajlović je kazala da se odavno apeluje na domaćinstva da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uredjaje kada su prozorima otvoreni, da isključuju uredjaje kada ih ne koriste, da za grejanje ne koriste električnu energiju, već druge energente.

  – Koliko god to delovalo malo, obezbedićemo odredjene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne – rekla je ona.

  O ceni električne energije u Srbiji i regionu govorio je danas i ministar finansija Siniša Mali prilikom posete novosadskoj kompaniji „Energy net“.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]