• Obeležavanje 330. godina Bitke kod Slankamena

  Danas se u Starom Slankamenu obeležava 330. godina od „Bitke kod Slankamena“, bitke koja se odigrala 19. avgusta 1691. godine na preobraženje, za vreme Austrijsko – turskog rata. Austrijska vojska pod komandom Ludviga Badenskog, zajedno sa srpskom vojskom pod komandom Jovana Monasterlije, porazila je brojčano nadmoćniju tursku vojsku pod komandom velikog vezira Mustafe Paše Keprilija. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležavanje 330. godina Bitke kod Slankamena

  Danas se u Starom Slankamenu obeležava 330. godina od „Bitke kod Slankamena“, bitke koja se odigrala 19. avgusta 1691. godine na preobraženje, za vreme Austrijsko – turskog rata. Austrijska vojska pod komandom Ludviga Badenskog, zajedno sa srpskom vojskom pod komandom Jovana Monasterlije, porazila je brojčano nadmoćniju tursku vojsku pod komandom velikog vezira Mustafe Paše Keprilija. Posle bitke zaključen je Karlovački mir.

  Povodom obeležavanja 200 godina bitke, 1892. godine je na mestu gde se odigrala podignut spomenik visok 12 metara sa tekstom na nemačkom jeziku i stihovima pesnika Jovana Jovanovića Zmaja: „I hvala i slava junacima hrlim, padom – uzdignutim, smrću – neumrlim“.

  Foto: Turistička organizacija Inđije

  Spomenik je restauriran 2008. godine.

  Tradicionalno se na ovom mestu organizuje pomen za stradale Srbe koji su se borili na obe strane, u redovima Svetog rimskog carstva i u redovima Osmanskog carstva, što je slučaj i ove godine.

  Ceremnija obeležavanja počinje od 18:30 časova na platou kod spomenika „Bitka kod Slankamena“ pomenom žrtvama.

  Predstava „Iz ugla jedne Sremice“ u izvedbi inđijskog amaterskog pozorišta je planirana u nastavku ceremonije, a sam komad je nastao na osnovu zapisa novinara Branika od 18. avgusta 1892. godine.

  Nakon oficijalnog dela, polaganja venaca i obraćanja državnih zvaničnika, pevačko društvo Mokranjac će izvesti nekoliko numera koje su se izvodile na dan otkrivanja spomenika 1892. godine, najavljuju iz Turističke organizacije opštine Inđija i dodaju da je sam Stevan Mokranjac je prisustvovao otkrivanju spomenika 1892. i dirigovao svojim horom.

  Turistička organizacija opštine Inđija najavila je prisustvo ministarke kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Maje Gojković.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]