• Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

  Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, na dan kada je Crvena armija krajem Druog svetskog rata 1945. godine oslobodila najozloglašeniji logor smrti u Evropi – Aušvic. Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine ustanovljeno je da se 27. januar obeležava kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kako […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

  Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, na dan kada je Crvena armija krajem Druog svetskog rata 1945. godine oslobodila najozloglašeniji logor smrti u Evropi – Aušvic.

  Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine ustanovljeno je da se 27. januar obeležava kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kako bi se od zaborava sačuvali milioni zverski ubijenih Jevreja.

  Ovaj dan obeležen je državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković tim povodom ocenila je da je svet danas pred ogromnim izazovima, i da nas upravo Holokaust opominje da jačanje antisemitizma, radikalne desnice i govora mržnje vodi ka raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje što može imati nesagledive posledice, prenosi Tanjug.

  Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je prvog novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

  Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

  U Njujorku je juče na Ist riveru, generalni sekretar UN zajedno sa ambasadorom Izralea pri UN i predsedavajućim Jad Vašema – Svetskog centra za sećanje na Holokaust, otvorio izložbu „Knjiga imena žrtava Holokausta Jad Vašem“ koja abecednim redom navodi imena svake od približno 4,8 miliona žrtava koje je Jad Vašem trenutno dokumentovao i potvrdio.

  Imena su, kako se navodi na sajtu UN povodom izložbe u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, preuzeta sa stranica svedočenja u Hali imena Jad Vašema, kao i sa raznih lista sastavljenih tokom i nakon Holokausta, a koje su naknadno pregledali stručnjaci Jad Vašema.

  Generalni sekretar UN Antoni Gutereš rekao je ranije da svet ima dužnost da zapamti da je Holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod i mnogi drugi.

  Naglasio je da je opasna greška misliti o Holokaustu iz jednostavnog ugla da je ta neuporediva tragedija u ljudskoj istoriji, koju nikada ne smemo zaboraviti, rezultat ludila grupe zločinaca.

  Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst“ u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

  Naslovna fotografija: pixabay

  IN Medija

  Povezane vesti:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/ana-frank-na-instagramu/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI