Objašnjenje dr Darije Kisić Tepavčević

Categories VESTIPosted on

Nakon što je Krizni štab najavio da su pooštrene sve dosadašnje mere, što podrazumeva i nošenje maski na otvorenom stiglo je i objašnjenje dr Darije Kisić Tepavčević

Zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.

Mediji su preneli da je ona, ranije danas, nakon sednice Kriznog štaba, rekla da će nošenje maski biti obavezno svuda, uključujući i otvorene prostore.

Vlada Srbije razjasnila je odluku Kriznog štaba o nošenju maski na otvorenom. Prema objašnjenju Vlade, nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorima, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom.

– Želimo preventivno da delujemo, da ne reagujemo tek kad imamo ozbiljno popunjenje kapacitete, premorene ljude, kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i tuđim primerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost –   rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Doneta je odluka da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba.

Kisić Tepavčević je navela da se nalazimo u periodu kada se respiratorne infekcije najlakše šire, što važi i za korona virus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i, kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja.

Autor: IN Medija,  021.rs, Tanjug

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *