• Oboleli od retkih bolesti od danas mogu da se prijave za tri vrste vaučera za lečenje

  Pacijenti sa retkim bolestima i porodice tih pacijenata od danas mogu da se prijave za tri vrste vaučera.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Oboleli od retkih bolesti od danas mogu da se prijave za tri vrste vaučera za lečenje
  Foto: IN Medija

  Prijava je moguća za jednokratnu pomoć od 25.000 dinara, vaučere za apoteke u iznosu 35.000 dinara i za rehabilitaciju u banjama od 50.000 dinara.

  Vlada je nedavno usvojila zaključke o dodatnoj podršci obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama. Povećan je i budžet za njihovo lečenje, ove godine predviđene su 7,2 milijarde dinara.

  Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je za RTS da je pri tom ministarstvu osnovana i Uprava za retke bolesti jer se uvidelo da je potrebna i jedna sistematska podrška obolelima.

  Od danas su na sajtu dostupni obrasci zahteva kao i procedura na koji način može da se stekne ovo pravo. Naime, potrebno je da se popuni odgovarajući zahtev nakon verifikacije postojanja dijagnoze retke bolesti u registru za retke bolesti, izdaju se rešenja. – rekla je Kisić.

  Oni tim rešenjima stiču prava za jednokratnu finansijsku podršku u vrednosti od 25.000 dinara, pravo na vaučere za kupovinu suplemenata u vrednosti 35.000 dinara i vaučere za vanjsko lečenje i rehabilitaciju ove grupe pacijenata.

  Ne postoji rok za popunu obrazaca i praktično svi koji se nalaze u registru za retke bolesti mogu da predaju zahtev.

  Osnovana je i Uprava za retke bolesti jer se uvidelo da je potrebna i jedna sistematska podrška obolelima kako bi se poboljšao kvalitet života ovih porodica, ističe ministarka.

   –Praktično kroz ovu našu organizacionu jedinicu, na dnevnom nivou, imamo posetioce koji žele da se informišu za različite vrste sticanja prava. Tako da više desetina porodica je do sada bilo u našem ministarstvu i to jeste upravo ideja da budemo dostupni i da omogućimo ovim porodicama da kroz različite izazove sa kojima se nose da što jednostavnije i lakše prođu. – navela je Kisić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]