• Od 1. januara pomera se starosna granica za penzionesanje žena

  Od 2022. godine pomera se starosna granica za penzionisanje ženja, dok starosna granica za odlazak u penziju muškaraca ostaje nepromenjena. Iduće godine biće starosna granica za penzionisanje žena sa 63 godine i dva meseca, pomera se na 63 godine i 4 meseca. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine, te se za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od 1. januara pomera se starosna granica za penzionesanje žena
  foto:Pixabay

  Od 2022. godine pomera se starosna granica za penzionisanje ženja, dok starosna granica za odlazak u penziju muškaraca ostaje nepromenjena. Iduće godine biće starosna granica za penzionisanje žena sa 63 godine i dva meseca, pomera se na 63 godine i 4 meseca.

  Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine, te se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju.Starosna granica se po Zakonu, pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje sve do 2032. godine kada će žene moći da se penzionišu sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.

  Potreban broj godina radnog staža ostaje isti, minimum 15 godina. Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu sa 65 godina života i 15 godina staža.

  I muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose. Govoreći o prevremenoj penziji ono što je važno znati jeste su mprimanja manja nego u redovnoj penziji i to za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija