• Od danas kreće „uzmi račun i pobedi 2020“

  Od danas kreće slanje koverata za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi 2020“ Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila zaključak kojim je određeno da svi punoletni građani naše zemlje od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u novom krugu nagradne igre „Uzmi račun i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Od danas kreće slanje koverata za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi 2020“

  Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila zaključak kojim je određeno da svi punoletni građani naše zemlje od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u novom krugu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“.

  Kako se navodi u saopštenju Vlade, kao i prethodna dva puta, nagradna igra organizuje se u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad.

  Organizator nagradne igre je Vlada Srbije, a podršku pruža Naled.

  Kriterijumi nagradne igre identični su kao i u prethodnim izdanjima. Potrebno je spakovati u kovertu 10 fiskalnih računa ili 10 slipova (ne smeju se mešati) pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, ne starijih od 1. septembra 2020.

  Mogu se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, dokle god staju u poštansko sanduče.

  Prilikom adresiranja koverata, na prednjoj strani potrebno je napisati UZMI RAČUN I POBEDI 2020. Na poleđini pošiljke obavezno je da se čitko upiše ime i prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon.

  Slanje koverata je besplatno, a o njihovom čuvanju do formalnog početka nagradne igre stara se Pošta Srbije.

  Pozivaju se građani da prilikom učestvovanja u nagradnoj igri vode računa o svom zdravlju i poštuju sve epidemiološke mere, da koverte pripreme kod kuće i da ih ubace u najbliže poštansko sanduče bez zadržavanja i čekanja u redu.

  Dodatni način da se zaštite, ali i da dupliraju svoje šanse za dobitak, je da plaćaju bezgotovinski kad god je to moguće jer tako izbegavaju direktan kontakt s prodavcem i novčanicama.

  Detaljna pravila nagradne igre biće blagovremeno objavljena u sredstvima javnog informisanja i na sajtu: www.uzmiracun.rs, u skladu sa Zakonom.

  Prvo izvlačenje očekuje se krajem novembra, a odgovorne građane i ovog puta očekuju veoma vredne nagrade – 60 automobila i 12 stanova u Beogradu.

  I ovaj put biće organizovano takmičenje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podeliće ukupan fond od 180.000 evra za projekte od javnog značaja po izboru građana.

  Organizacija nagradne igre jedna je od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, a na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnih godina.

  Prema istraživanju Naleda, u prethodnom krugu nagradne igre – Uzmi račun i pobedi 2018, učestvovalo je 41 odsto građana Srbije, direktno ili preko članova porodice, koji su poslali više od 107 miliona fiskalnih računa i slipova, minimalne procenjene vrednosti od 37,4 milijardi dinara.

  Nagradna igra ostvarila je i pozitivan uticaj na poresku kulturu, s obzirom da su građani uputili 55 odsto više prijava Poreskoj upravi za neizdavanje fiskalnih računa u odnosu na isti period pre nagradne igre, dok su bezgotovinska plaćanja povećana za 18,8 odsto.

  Više od trećine građana istaklo je da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune, a 42 odsto da bi ponovo učestvovalo u takvoj akciji.

  Najnovije informacije o nagradnoj igri biće redovno objavljivane na sajtu: www.uzmiracun.rs, a građanima je na raspolaganju i kontakt centar putem mejla: kontakt@uzmiracun.rs za sva dodatna pitanja i podršku.

  Prijavite sivu ekonomiju

  Tokom pandemije korona virusa Vlada Srbije je odgovorila i na potrebe građana da na jednostavan način prijave sivu ekonomiju te je u saradnji s Naledom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otvoren jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija na broju 011/ 6350-322 ili putem onlajn formulara na sajtu www.inspektor.gov.rs.

  (danas)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]