• Janković: Od početka godine ubijeno 9 žena u Srbiji

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podsetila je da je od početka godine, za samo 64 dana, ubijeno devet žena i istakla da još mnogo toga treba da se uradi kako bi se odbranilo pravo na život i dostojanstvo svake žene. -Iako nam zakoni daju solidan opseg delovanja i dalje moramo mnogo toga uraditi kako […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Janković: Od početka godine ubijeno 9 žena u Srbiji

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podsetila je da je od početka godine, za samo 64 dana, ubijeno devet žena i istakla da još mnogo toga treba da se uradi kako bi se odbranilo pravo na život i dostojanstvo svake žene.

  -Iako nam zakoni daju solidan opseg delovanja i dalje moramo mnogo toga uraditi kako bismo odbranili pravo na život i dostojanstvo svake žene – kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana žena.

  Povodom Međunarodnog dana žena, Janković je navela da, prema istraživanju koje će uskoro biti predstavljeno javnosti, žene koje su pretrpele neki oblik nasilja u 51 odsto slučajeva kao nasilnike navode muža, odnosno partnera.

  Pored podrške porodice i neposrednog okruženja ženama koje trpe nasilje, važno je uspostaviti telo za praćenje femicida u Srbiji, kako bismo obezbedili ne samo prikupljanje podataka, već i unapredili rad institucija i poboljšali sistem zaštite žena od nasilja, rekla je Janković, navodi se u saopštenju.

  Ona ističe da su mizoginija i seksizam rasprostranjeni i u digitalnom prostoru, što podstiče porast nasilja i u toj sferi i da je neophodno stvoriti bezbedno digitalno okruženje za žene i mehanizme koji će kažnjavati kako počinioce digitalnog nasilja, tako i platforme koje to omogućavaju.

  Iako postoji napredak u ostvarivanju prava žena poslednjih pola veka, dodaje, one se i danas gotovo svakodnevno susreću sa različitim ogoljenim ili prikrivenim formama neravnopravnosti i diskriminacije.

  Navodi da praksa Poverenika pokazuje da su žene najviše diskriminisane u oblasti rada i zapošljavanja, a uprkos tome što su vidljivije i u tradicionalno „muškim“ zanimanjima, njihova neravnopravnost se i dalje ogleda u bezbednosti, nauci, tehnologiji i sportu gde ih skoro nema na pozicijama donosioca odluka.

  Janković ukazuje da Svetska banka procenjuje ekonomsku vrednost rodne neravnopravnosti na globalnom nivou na 160,2 biliona dolara, pri čemu žene poseduju samo 38 odsto ukupnog ličnog bogatstva.

  Ulaganje u obrazovanje i veće mogućnosti za devojke i žene ima pozitivan ekonomski efekat jer je smanjenje rodnog jaza u bogatstvu od suštinskog značaja za održivi, inkluzivni razvoj. Samo ekonomskim osnaživanjem žena, podsticanjem njihovih sposobnosti i edukacijom, stvari se mogu promeniti na bolje ne samo za žene, već i za celo društvo, poručila je poverenica.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija