• Od septembra moguće rešenje za prevoz putnika do železničke stanice Beška i Čortanovci

  Na problem otežanog prevoza putnika iz Beške i Čortanovaca do same železničke stanice ova dva mesta osim meštana pažnju lokalnoj samoupravi je skrenuo i predsednik Mesne zajednice Beška Novica Temunović. Naime na poslednjoj sednici Saveta mesnih zajednica, Temunović je članovima Saveta obrazložio problema ali i predložio rešenje. Od početka rada rekonstruisane pruge Beograd – Novi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od septembra moguće rešenje za prevoz putnika do železničke stanice Beška i Čortanovci

  Na problem otežanog prevoza putnika iz Beške i Čortanovaca do same železničke stanice ova dva mesta osim meštana pažnju lokalnoj samoupravi je skrenuo i predsednik Mesne zajednice Beška Novica Temunović. Naime na poslednjoj sednici Saveta mesnih zajednica, Temunović je članovima Saveta obrazložio problema ali i predložio rešenje.

  Od početka rada rekonstruisane pruge Beograd – Novi Sad, pokazali su se određeni problemi putnika iz Beške i Čortanovaca. Osim izmeštene stanice iz ova dva naselja Inđijske opštine, problem meštana je i prevoz do same stanice koja je udaljena od naselja oko 3 kilometra. Udaljenost stanice od samo mesta putnicima ne bi predstavljalo problem da postoji usklađen prevoz u vreme polazaka vozova.

  Čitaj još:

  Do Čortanovačke šume vozom, magija koja je prestala
  Posle 139 godina Čortanovci bez železničke stanice
  139 godina Inđija ima vozni saobraćaj

  Novica Temunović predsednik Mesne zajednice Beška za IN Medija je rekao da je on problem oko prevoza putnika do same stanice izneo na Savetu mesnih zajednica pre 10 dana kako bi se iznašlo rešenje.

  Beška ima dosta putnika koji gravitiraju ka Novom Sadu ili Beogradu, do duše taj broj se smanjio u poslednje vreme jer su ljudi pokupovali stanove po gradovima i odselili se tamo. Oni koji su ostali, imaju problem sa prevozom do same stanice, to su uglavnom đaci i studenti kao i stariji. Javni prevoz ne može da uskladi polaske sa voznim redom jer se vozni red konstantno menja jer ni Železnice Srbije nisu donele konačnu satnicu polazaka. Sve je eksperimentalna faza, takoreći. – tvrdi Temunović.

  On napominje da je u ovom trenutku 63 polaska u oba pravca iz Beške u toku dana, i da je to podložno promenama, još uvek. On za naš portal ističe da vozova odnosno polazaka ima ali dolazak do same stanice je problem za one koji nemaju auto.

  I stara stanica je bila daleko od samog centra sela, ova je još dalja, ima oko 3,5 km do nje. Istina je da ima nekoliko polazaka JPI ka stanici ali se ne poklapa vreme. Mi smo kontaktirali i Železnice Srbije gde nam je rečeno da će do sledeće školske godine biti konačan red vožnje gotov, te i da oni sami pokušavaju da sa redom vožnje izađu u susret potrebama putnika. – kazao je Temunović

  Jedini način da izađe u susret meštanima, Temunović je pronašao u tome da problem iznese na Savetu mesnih zajednica i predloži da ukoliko ne bude drugog rešenja opština Inđija kupi autobus koji bi isključiovo prevozio putnike iz Čortanovaca i Beške do stanice.

  Ovaj predlog podržali su i predstavnici pozicije i opšzicije Saveta mesnih zajednica, što je ranije za IN Medija potvrdio i pokreta Građanin Strahinja Jovanović.

  Predsednik Mesne zajednice Čortanovci Mirko Matijević kazao je za IN Medija, da oni nije prisustvovao pomenutom sastanku Saveta mesni zajednica kao ni sednici Skupštine jer je bio na putu, ali da je sa problemom prevoza svakako upoznat.

  Čortanovčani imaju 3-4 polaska JPI koji voze ka stanici, koja je udaljena oko 4 kilometra od sela, to je malo a ne poklapa se sa redom vožnje i nije usklađeno sa „špicom“ kada najviše putnika ima. Mi imamo asfalt do same stanice ali je daleko da se ide peške. Jedan od rešenja problema mogao bi biti „probijanje“ atarskog puta, koji postoji, i njegovoasfaltiranje i urešenje biciklističke staze uz taj put. To bi skratilo rutu na 1,5 kilometar. – kaže Matijević.

  Nabavka autobusa je dugotrajna proceduara ali ako bude neophodno u planu je i takvo rešenje, rekao je za IN Medija Načelnik Odeljenja za privredu i investicije opštine Inđija Dragan Inbročić.

  JPI ima svoje polaske iz svih mesta opštine, ali ako bi se ti polasci preusmerili na prevoz putnika do železničke stanice onda i to bilo na „štetu“ prevoza učenika i radnika iz sela ka Inđiji. Za sada ne nemoguće prilagoditi se potrebama svih. Meštani Čortanovaca i Beške su se žalili i nama za pomenuti problem, ali u ovom trenutku situacija je takva da se čeka konačan red vožnje Železnica Srbije, koje su od pokretanja saobraćaja od marta do sada 3 puta menjali, kako oni kažu, prilagođavali red vožnje. Nemoguće je da menjamo red vožnje JPI tako često. Potrudićemo se da rešimo problem, postoji i projekat koji se odnosi na nabavku autobusa na koji planiramo da apliciramo kao opština, ali to je sve za sada neizvesno. – objasnio je Ibročić.

  Pedstavnici Železnica Srbije su bili i na sastanku u opštini Inđija upravo vezan za problem putnika iz ova dva mesta, potvrdio je Ibročić, ali do rešenja nije došlo.

  Naslovna fotografija: Stanica Beška u izgradnji (Relax & Enjoy Serbia, snimak ekrana)
  Verica Marinčić (IN Medija)

  Povezane vesti:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/na-usvajanju-godisnjeg-izvestaja-11-mesnih-zajednica-samo-jedan-predstavnik/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija