• Od sutra prijavljivanje građana iz nelegalnih objekata za priključke na komunalnu infrastrukturu

  Građani Srbije, koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, od sutra do 15. oktobra, mogu da podnesu prijave za priključenje na komunalnu infrastrukturu – struju, grejanje, vodu i kanalizaciju. To je omogućeno usvajanjem izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju. Prijave se podnose lokalnim samoupravama, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra prijavljivanje građana iz nelegalnih objekata za priključke na komunalnu infrastrukturu

  Građani Srbije, koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, od sutra do 15. oktobra, mogu da podnesu prijave za priključenje na komunalnu infrastrukturu – struju, grejanje, vodu i kanalizaciju.

  To je omogućeno usvajanjem izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju.

  Prijave se podnose lokalnim samoupravama, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora, saopšteno je ranije iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

  Gak: Najveći problem priključenje nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu su vikend zone

  Mogućnost za priključenje nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu odnosno na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju, imaće samo vlasnik porodičnog stambenog objekta ili stana, koji je izgradnjom, odnosno kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje, navedeno je u objavljenom Uputstvu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

  U uputstvu piše da je priključenje nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju moguće samo za jedan objekat ili stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje.

  Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je na konferenciji za novinare rekao da je, prema njegovom mišljenju,  upravo to problem.

  – Po meni je jedini problematični uslov taj što to mora da vam bude jedina nekretnina, u kojoj živite I na kojoj ste prijavljeniMi u Inđiji takvih problema u nekoj većoj meri nemamo. Imamo isključivo problem sa vikend naseljima i to je ono što je uglavnom zidano nelegalno, što se očekuje legalizacija. – kazao je Gak.

  Kako je objašnjeno, ukoliko nema takvog ugovora, kod notara se overava izjava da osoba živi u tom objektu zajedno sa svojom porodicom.

  Opštine po prijemu prijave imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključenja objekate na komunalnu infrastrukturu. Ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od pet dana da na nju odgovori.

  Komunalna preduzeća, koja će priključiti objekate na svoju mrežu, nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje.

  Ta preduzeća su, kako je ranije navedeno, u obavezi da radove obave po hitnom postupku, a ugovore će potpisavati po cenovniku koji važi i za sve ostale građane.

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ranije je izjavio kako očekuje najmanje oko 50.000 prijava, jer je otprilike toliko objekata samo u Beogradu bez priključka za struju.

   Ministar je kazao i da ne znači da će građani dobiti priključak u roku od 30 dana, jer je to rok za prijavu, te da samo priključenje zavisi od kapaciteta preduzeća, sa kojim će građani sklopiti ugovor.

   Kako je naglasio, priključenje će biti moguće samo za stambene objekte jer bi, kako je ocenio, sve drugo bilo izigravanje zakona čija je suština obezbeđivanje osnovnog ljudskog prava na tekuću vodu, struju i grejanje.

   Prema njegovim rečima, u slučajevima gde je potrebno priključenje čitave zgrade gde investitori to nisu učinili, zahtev podnosi stambena zajednica.

  /- Ukoliko nije formirana, to čine vlasnici stanova koji mogu da plate priključak za čitavu zgradu što dosadašnji propisi nisu dozvoljavali. – naveo je ministar.

  Na sajtu resornog ministarstva i opština objavljeno je uputstvo u kojem je objašnjena procedura prijave i potrebna dokumentacija, a koje se može preuzeti i na šalterima opština.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]