• Od sutra prvo od dva poskupljenja cigareta u 2022.godini

  U talasima brojnjih poskupljenja, sutra se dugom spisku pridružuju i cigarete, paklica cigareta poskupljuje za 10 dinara zbog redovnog usklađivanja akciza. Od sutra konzumenti cigareta marke Lucky strike, Pall Mall, Rotmans, Dunhil, Lord, Kent i Ronhil plaćati paklu cigareta skuplje za 10 dinara. Pre ovih vrsta cigareta svoje cene podigli su distributeri Grčkih brendova Ome i to […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra prvo od dva poskupljenja cigareta u 2022.godini

  U talasima brojnjih poskupljenja, sutra se dugom spisku pridružuju i cigarete, paklica cigareta poskupljuje za 10 dinara zbog redovnog usklađivanja akciza. Od sutra konzumenti cigareta marke Lucky strike, Pall Mall, Rotmans, Dunhil, Lord, Kent i Ronhil plaćati paklu cigareta skuplje za 10 dinara. Pre ovih vrsta cigareta svoje cene podigli su distributeri Grčkih brendova Ome i to za 20 dinara kao i Karelija za 10 dinara, dok ostali duvanski brendovi u narednih nekoliko dana podižu cene svojih proizvoda.

  Duvanska industrija povećava cene dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom, tako da se na šest meseci – u januaru i u julu uvećava akciza. Specifična akciza je 78,25 dinara, a u periodu od 1. januara do 30. juna 2022. godine biće 79,75 dinara po paklici. Ova akciza nije jedina, u cenu paklice cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 odsto, kao i PDV.

  Prema propisu koji je Skupština Srbije usvojila u decembru prošle godine, predviđeno je da ovaj državni namet do 2025. godine čak devet puta promeni svoju vrednost, a  „preseci“ su predviđeni na svakih šest meseci, u januaru i u julu. 

  Po tim standardima do kraja 2025. godine država bi umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Trend podizanja cene cigareta dva puta u godini za po 10 dinara traje 6 godina, prema propisu koji je Skupština Srbije usvojila u decembru prošle godine, predviđeno je da ovaj državni namet do 2025. godine. Poskupljenja se dešavaju na svakih šest meseci a pre ovog, cene cigareta su „skočile“ u julu 2021. godine. 

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija