• Odeljenje društvenih delatnosti: Ne znamo kad počinje upis prvaka ni koliko ih ima u Inđiji

  U odeljenju društvenih delatnosti Opštine Inđija kažu da ne znaju kada počinje upis dece u prvi razred osnovnih škola ni koliko đaka će u 2024/25 biti upisano sa teritorije Opštine Inđija. Oni ističu da će se konačan broj đaka znati 31.avgusta ali da su očekivanja da u đačke klupe sedne isti broj prvaka kao i prošle godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Odeljenje društvenih delatnosti: Ne znamo kad počinje upis prvaka ni koliko ih ima u Inđiji
  Foto: IN Medija

  U Odeljenju društvenih delatnosti Opštine Inđija, u čijoj je nadležnosti i školstvo, za IN Medija kažu da ne znaju kada počinje upis u đaka prvaka na teritoriji opštine Inđija. Isto tako nisu upoznati, kažu, koliko prvaka će biti upisano. Neka procena Odeljenja društvenih delatnosti je “sličan broj kao prošle godine”. IN Medija je bezuspešno pokušala da kontaktira i načelnicu društvenih delatnosti Ivanu Babin za informaciju o početku upisa đaka prvaka u Inđijske škole i broju dece koja će 2024/25 krenuti u prvi razred. 

  U osnovnoj školi „Jovan Popopvić“ Inđija, za naš portal kažu da su se dogovorili da upis prvaka u ovu školu počne 2. aprila i traje do kraja meseca.

  Kako je to izgledalo prošle godine

  Na celoj teritoriji opštine Inđija u školskoj 2023/24 upisano 444 đaka prvaka, ovaj broj podložan je minimalnim izmenama do početka školske godine. Tačan broj đaka prvaka biće poznat krajem avgusta kada sve škole dostave konačan broj i raspored dece po školama.- rečeno je IN Medija prošle 2023. Godine

  Od ukupnog broja prvaka u inđijske škole u 2023/24 prema podacima Odeljenja društvenih delatnosti upisano 280, Ljukovo 14 đaka, Jarkovci 4, Beška 48, Krčedin 20, Čortanovci 15 đaka prvaka, Novi Karlovci 24, Novi i Stari Slankamen zajedno 25 i Maradik za jednog đaka više 26.

  Najveći broj dece, prema prošlogodišnjoj statistici, upisan je u osnovnu školu Dušan Jerković u Inđiji i to njih 129, zatim u Petar Kočić 98 đaka prvaka, dok najmanji broj đaka u samoj Inđiji već tradicionalno upisuje osnovna škola Jovan Popović, u narednoj školskoj godini njih 61.

  -U poslednjih godinu dana 40 mališana je sa porodicama napustilo Inđiju radi preseljenja u inostranstvo. Kada je reč o prilivu odnosno doseljavanju ta cifra je višestruko manja, za godinu dana u inđijske škole upisano je 5 đaka koji su novodoseljeni.- informacija je kojom su, za razliku od over godine, raspolagali u Odeljenju društvenih delatnosti Opštine Inđija.

  Ministarstvo prosvete je početkom marta izašlo sa detaljima oko upisa đaka prvaka

  Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić je početkom mara najavio da upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje 1. i traje do kraja aprila. Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena od 1. marta 2017. godine do 28. februara 2018. godine, a za prevremeni upis mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1. septembra 2018. godine.

  Pašić je tada naveo da vreme u koje škole vrše upis dece u prvi razred nije striktno utvrđeno propisima.

  -Period od početka aprila do kraja maja svake godine u školskoj praksi tradicionalno je namenjen upisu dece u narednu školsku godinu, škola može i posle tog datuma vršiti upis učenika u prvi razred, sve do početka naredne školske godine – rekao je Pašić za Tanjug.

  Na pitanje da li se upis razlikuje u odnosu na prethodnu godinu, Pašić je rekao da razlike ne postoje, ali da je preporuka roditeljima da već sada zakažu preglede u domovima zdravlja, gde najpre dete pregleda izabrani pedijatar, a potom izdaje upute za preglede kod očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra, logopeda i stomatologa.

  Pored svega navedenog deca će uraditi i laboratorijske analize krvi i urina, i izvršiće se provera vakcinalnog statusa i vakcinacija rekao je Pašić za Tanjug.

  Kako je naveo, škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole.

   Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa prostornim i kadrovskim mogućnostima škole. Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik može da izabere školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis napomenuo je Pašić.

   Dodao je da je škola dužna da obavesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

   Kada je reč o proceduri i potrebnoj dokumentaciji za upis budućeg prvaka, Pašić je naglasio da se upis i testiranje deteta može zakazati elektronskim putem na portalu eUprave.

   Kad roditelj ili drugi zakonski zastupnik pokrene uslugu, koja je dostupna kako na srpskom, tako i na jeziku nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi i popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Zakaži. Kada roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik ode s detetom na zakazani termin za testiranje i upis, nije potrebno da prilaže dokumenta jer će ih škola pribaviti elektronskim putem po službenoj dužnosti i to Izvod iz matične knjige rođenih, Uverenje o prebivalištu, Uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa (posredstvom JOB-a) i Potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje objasnio je Pašić.

   Naglasio je da izuzetak postoji ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

  U tom slučaju, biće potrebno da ga roditelj donese u školukazao je Pašić.

   Roditelji i staratelji koji nisu u prilici da elektronski prijave dete za upis, mogu telefonskim putem kontaktirati školu i zakazati termin upisa i ispitivanja deteta, a tu mogućnost imaju i putem mejla, kao i ličnim odlaskom u školu.

   Kada je reč o testu zrelosti koji čeka buduće prvake, Pašić je naveo da proveru vrši psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta i da ona podrazumeva ispitivanje intelektualne, socijalne i emotivne zrelosti deteta.

  Ako ne postoji mogućnost da se ispitivanje deteta vrši na maternjem jeziku, škola angažuje prevodioca na predlog nacionalnog saveta nacionalne manjine. Ispitivanje dece sa motoričkim i čulnim smetnjama vrši se uz primenu oblika ispitivanja na koji dete može optimalno da odgovori – istakao je Pašić.

  Kako je naveo, test ne zahteva poznavanje slova (čitanje i pisanje), kao ni računanje, a tom prilikom, radi se i intervju sa roditeljima, odnosno drugim zakonskim zastupnikom deteta.

   Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, a sa dostavljenim dokazom o zdravstvenom pregledu deteta.

   U postupku provere spremnosti na osnovu mišljenja psihologa, odnosno pedagoga, škola može da preporuči upis deteta u prvi razred ili upis deteta u školu nakon godinu dana, uz pohađanje pripremnog predškolskog programa. Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, kome je preporučen upis deteta u školu nakon godinu dana, može da podnese zahtev komisiji škole za ponovno utvrđivanje spremnosti za upis u školu u roku od osam dana od dana dobijanja preporuke škole – kazao je Pašić.

   U tom slučaju, naveo je, komisiju čine psiholog, pedagog, nastavnik razredne nastave i pedijatar deteta.

   Komisija škole, primenom standardnih postupaka i instrumenata, može da odobri upis deteta ili da potvrdi upis deteta u školu nakon godinu dana, o čemu odluku donosi u roku od 15 dana od dana prijema zahteva. Odluka komisije je konačna rekao je Pašić.

  Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja, naveo je za Tanjug.

  Prethodnu proveru znanja obavlja tim sastavljen od nastavnika razredne nastave, odnosno predmetne nastave, pedagoga i psihologa škole uvažavajući standarde postignuća i ceneći najbolji interes učenika – naglasio je Pašić.

   Za sva pitanja i nedoumice, koje imaju roditelji i drugi zakonski zastupnici budućeg prvaka, dostupna je telefonska podrška od 25. marta i tokom trajanja upisa svakog radnog dana od 8 do 15 časova na broj telefona 011/73-505-57.

  Broj redovnih matičnih osnovnih škola u našem sistemu je 1.135, a privatnih 13.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]