• Odgovor na pitanje veka: Može li se telefon pratiti i kada je GPS isključen?

  Svi pametni telefoni dolaze sa ugrađenim uslugama lokacije (GPS) koje se mogu koristiti za otkrivanje mesta na kom se korisnik nalazi. Ali šta ako ne želite da delite podatke o lokaciji? Ako samo isključite tu uslugu, da li je i dalje moguće da telefon prati vašu lokaciju? Ovo je očigledno samo tehnički problem jer u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Odgovor na pitanje veka: Može li se telefon pratiti i kada je GPS isključen?

  Svi pametni telefoni dolaze sa ugrađenim uslugama lokacije (GPS) koje se mogu koristiti za otkrivanje mesta na kom se korisnik nalazi. Ali šta ako ne želite da delite podatke o lokaciji? Ako samo isključite tu uslugu, da li je i dalje moguće da telefon prati vašu lokaciju?

  Ovo je očigledno samo tehnički problem jer u praksi isključivanje usluga lokacije bi trebalo da onemogući praćenje uređaja. Međutim, to nije uvek slučaj.

  Kratak odgovor na postavljeno pitanje je – da, može. Samo se koriste različite metode.

  Isključivanje lokacije može dobro prikriti vašu lokaciju, ali mogu se koristiti druge tehnologije i tehnike kako bi se otkrila lokacija vašeg uređaja – bez obzira da li je GPS uključen ili ne.

  Načini na koji telefon prati bez GPS-a

  Bazne stanice za mobilne telefone su svuda i mogu pomoći u praćenju vašeg uređaja tako što će identifikovati na koji toranj je vaš mobilni telefon povezan, a zatim izmere vremensko kašnjenje koje je potrebno da signal napravi povratni put između tornja i vašeg telefona.

  Ovo kašnjenje se zatim izračunava i konvertuje u određeno rastojanje i iz toga se može dobiti prilično tačna lokacija telefona. Ovo lako funkcioniše jer je mobilni telefon sve vreme povezan sa obližnjim tornjem.

  Besplatan Wi-Fi na javnim lokacijama postaje sve češća pojava, ali ako se povežete na takvu mrežu moguće je pratiti lokaciju vašeg uređaja. Većina besplatnih Wi-Fi provajdera prikuplja adresu kontrole pristupa medijima (MAC) vašeg uređaja u zamenu za vezu i na osnovu toga provajderi mogu da prate koja mesta posećujete.

  Fotografija: Creative Art/ Freepik

  „StingRays“, poznati kao simulatori baznih stanica, funkcionišu kao mobilni tornjevi, osim što je njihova jedina svrha da prate vaš telefon umesto da obezbede stvarnu mrežnu vezu. StingRay uglavnom koriste državne institucije za sprovođenje zakona i za praćenje uređaja u određenoj oblasti. Oni emituju jače signale od mobilnih tornjeva, što primorava mobilne telefone da se odvoje od legitimnih tornjeva i da se umesto toga zakače za njih.

  Malver takođe može da prati lokaciju uređaja na kojima je instaliran i često je prikriven kao ažuriranje radi poboljšanja brzine interneta, piše „Make use of“.

  Ako želite da sprečite praćenje vašeg uređaja, nemojte se povezivati na javne Wi-Fi mreže, isključiti GPS, surfovati koristeći VPN, preuzimati aplikacije samo iz zvaničnih, proverenih prodavnica, proučavati dozvole koje aplikacija traži od vas i redovno ažurirajte svoj uređaj.

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/placanje-preko-google-pay-konacno-u-srbiji/

  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]