• Oksford studija konačno otkrila da li telefoni povećavaju rizik od tumora

  Redovno korišćenje mobilnog telefona ne povećava rizik od tumora na mozgu, zaključila je velika studija sprovedena na Oksfordu, piše nova.rs. Uprkos tome što su mobilni telefoni postali sastavni deo savremenog života, postojali su dugogodišnji strahovi da bi mogli da emituju zračenje koje izaziva rak, što često zagovaraju teoretičari zavere. Ali istraživanje, koje je pratilo više […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Oksford studija konačno otkrila da li telefoni povećavaju rizik od tumora

  Redovno korišćenje mobilnog telefona ne povećava rizik od tumora na mozgu, zaključila je velika studija sprovedena na Oksfordu, piše nova.rs.

  Uprkos tome što su mobilni telefoni postali sastavni deo savremenog života, postojali su dugogodišnji strahovi da bi mogli da emituju zračenje koje izaziva rak, što često zagovaraju teoretičari zavere.

  Ali istraživanje, koje je pratilo više od 400.000 Britanaca tokom jedne decenije, nije otkrilo vezu između redovne upotrebe mobilnih telefona i raka mozga.

  Stručnjaci sa Univerziteta Oksford otkrili su da je 0,41% žena koje su koristile mobilni telefon razvilo tumor na mozgu, u poređenju sa 0,44% onih koje nikada nisu koristile te uređaje.

  Studija je objavljena u časopisu Nacionalnog instituta za rak.

  Fotografija: rawpixel.com

  5g i teorije zavere

  Teoretičari zavere dugo su tvrdili da radiotalasi koje emituju telefoni mogu da prodru u lobanju i izazovu rak prilikom pozivanja. Takve tvrdnje su postale česte poslednjih godina sa pojavom 5G mreže, za koju su neki čak tvrdili da je povezana sa pandemijom kovida.

  Strahovi oko potencijala mobilnih telefona da izazovu rak prvi put su se pojavili devedesetih, kada su prenosivi telefoni postali osnovni proizvod u svakom domaćinstvu.

  Mobilni uređaji emituju radiofrekventne talase u obliku elektromagnetnog zračenja iz svojih antena. Deo tela najbliži antenama, obično glava, ima potencijal da apsorbuje deo ove energije.

  Međutim, brojni naučnici tvrde da ovo zračenje nije jonizujuće, što znači da je niske energije, niske frekvencije i ne oštećuje ćelije, za razliku od rendgenskih zraka.

  Naslovna fotografija: Eirik Solheim
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI