• Opozicija: Mediji u Inđiji ne informišu građane, bave se propagandom

  Kršenje Zakona o zabrani diskriminacije medija kao i vršenje pritiska na uređivačku autonomiju medija i pretnje nije zaobišlo ni opštinu Inđija. Poret toga, ni građani nemaju priliku da dobiju objektivnu i pravovremenu informaciju iako se novcem iz budžeta, koji oni pune, plaćaju mediji. Oni mediji koji poštuju Kodeks novinara i rade u javnom interesu, ne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opozicija: Mediji u Inđiji ne informišu građane, bave se propagandom

  Kršenje Zakona o zabrani diskriminacije medija kao i vršenje pritiska na uređivačku autonomiju medija i pretnje nije zaobišlo ni opštinu Inđija. Poret toga, ni građani nemaju priliku da dobiju objektivnu i pravovremenu informaciju iako se novcem iz budžeta, koji oni pune, plaćaju mediji. Oni mediji koji poštuju Kodeks novinara i rade u javnom interesu, ne prolaze na konkursima koje raspisuje opština Inđija već se novac za informisanje daje podobnim medijima koji umesto informacije plasiraju propagandu.

  Povodom Svetskog dana slobode medija reagovala je i opozicija u Inđiji.

  Diplomirani novinar i opoziocioni odbornik u Skupštini opštine Inđija, Strahinja Jovanović,  kaže da je stanje u Inđiji katastrofalno kada je reč o lokalnim medijima. Prema njegovim rečima, iako se iz budžeta izdvajaju milioni, građani Inđije za uzvrat ne dobijaju informacije od javnog značaja već novac koji se dodeljuje mediji koriste u propagandne svrhe.

  Možda te zanima:

  NDNV: Zaustaviti napade na IN Mediju, Skupština opštine Inđija da povuče odluku o osnivanju televizije

  Diskriminacijom IN Medije opština krši zakon

  Nakon poslednjeg konkursa, medijima je dodeljeno oko 25 miliona dinara..Ni jedan mediji koji je novac dobio iz opštinskog budžeta, u svojim izveštajima nema takozvanu „drugu stranu“.

  Strahinja Jovanović kaže da, osim za IN Medija, nije imao priliku da bilo šta kaže kao opoziocioni odbornik medijima koji su dobili novac na konkursu.

  Bio je tu još jedan mediji koji nas samo snimi na Skupštini ali nas ne pita za obrazloženje ili nešto drugo.Smatram da bi više trebalo kontrolisati medije koji se preko konkursa finansiraju iz budžeta jer to nisu mala sredstva. Prošle godine je 25 miliona dinara dato tim medijima koji ne samo da nisu ispunili javni interes, nisu davali informacije građanima vež isključivo služe kao propaganda određenim funkcionerima. Nadam se da će ove godine na konkursu biti dodeljena sredstva i IN Medija zato što msilim da vaš medij zaslužuje da bude podržan od strane građana Inđije jer je novac koji se daje medijima, novac građana Inđije – kaže Jovanović.

  Foto: Pixabay

  Inđijski nezavisni medij – IN Medija za nešto više od godinu dana postojanja ni jednom nije pozvan na događaj koji organizuje lokalna samouprava. Kako je ranije za naš portal izjavio pravnik NUNS-a, Rade Đurić, odnos opštine Inđija prema IN Medija je „očigledan primer diskriminacije medija“, što je zabranjeno Zakonom o javnom informisanju i medijima. Slićnog mišljenja je i odbornik Jovanović koji je pozvao predsednika opštine Vladimira Gaka da poštuje, kako kaže, ustav ove zemlje. .

  Ovim putem pozivam predsednika Gaka da iskoristi svoj uticaj  i svojim službenicima naredi, da im kaže da moraju da budu objektivni tačnije da pozivaju apsulutno sve medije na događaje jer javnost ima pravo da zna. Podsetiću aktuelnu vlast, koja se kune u svoje rodoljublje, na jedan deo ustava Srbije koji glasi „pravo na obaveštenost. – kazao je Strahinja Jovanović.

  Ove godine, opština Inđija je u budžetu za konkurs namenjen medijima predvidela 29 miliona dinara. Za razliku od ostalih opština u Sremu, u Inđiji konkurs još nije raspisan.

  M.B. (IN Medija)

  Pogledaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/milioni-za-indjijske-medije-bliske-naprednjacima/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika