• Opre Roma: Direktorka škole u Vrbasu da preduzme mere da spreči dalje ponižavanje devojčice

  Pokret „Opre Roma Srbija“ uputio je otvoreno pismo direktorki OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu u kom izražavaju duboku zabrinutost zbog maltretiranja romske devojčice koja pohađa tu školu. – Tretman koji je pretrpela od strane svojih drugova iz razreda je apsolutno neprihvatljiv i protivan je principima jednakosti, poštovanja i inkluzije. – navodi se u otvorenom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opre Roma: Direktorka škole u Vrbasu da preduzme mere da spreči dalje ponižavanje devojčice

  Pokret „Opre Roma Srbija“ uputio je otvoreno pismo direktorki OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu u kom izražavaju duboku zabrinutost zbog maltretiranja romske devojčice koja pohađa tu školu.

  Tretman koji je pretrpela od strane svojih drugova iz razreda je apsolutno neprihvatljiv i protivan je principima jednakosti, poštovanja i inkluzije. – navodi se u otvorenom pismu direktorki Slavici Gvozdenović.

  Snažno vas pozivamo da preduzmete hitne mere kako biste rešili ovaj incident i sprečili dalje akte diskriminacije unutar vaše obrazovne institucije. Od najveće je važnosti da započnete ozbiljan razgovor sa svim učenicima u školi, fokusirajući se na promovisanje empatije, razumevanja i kulturološke osetljivosti. Ovaj razgovor treba da naglasi vrednost različitosti i podstakne inkluzivno okruženje u kome se svaki učenik oseća bezbedno, poštovano i podržano. – navodi organizacija Roma.

  Kako se ističe, ključno je razgovarati sa roditeljima učenika kako bi se osiguralo da su svesni incidenta i njegovih implikacija. Organizacija sastanka ili radionice posebno osmišljene da se bavi pitanjem diskriminacije, stereotipa i predrasuda može podstaći dijalog između škole, roditelja i šire zajednice. Uključivanjem roditelja u ovaj proces, možete promovisati saradnju u stvaranju inkluzivnijeg okruženja za sve učenike.

  Razumemo da su nedavni događaji, uključujući tragična masovna ubistva koja su se dogodila pre samo tri nedelje, povećali tenzije u Srbiji. Od suštinske je važnosti da brzo prepoznate i pozabavite se ovim novonastalim tenzijama. Uzimajući proaktivan pristup i otvoreno razgovarajući o ovim pitanjima, možete pomoći u ublažavanju strahova, promovisanju jedinstva i sprečavanju daljih čina diskriminacije ili nasilja u vašoj školskoj zajednici. – navodi se u pismu.

   Pozvali su direktorku da pokaže snažno vođstvo i obezbedi da se svi učenici, bez obzira na njihovo poreklo, osećaju bezbedno, podržano i cenjeno u školskom okruženju.

  Radujemo se što ćemo čuti o konkretnim koracima koje ćete preduzeti da biste rešili ovo pitanje. – dodaje se u pismu.

  Podsetimo, kako su mediji preneli, učenici osmog razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu drugovi iz razreda su ovih dana, zbog njenog romskog porekla, „poklonili“ parče žice uz reči: „Tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo“. Pred malu maturu, dečak, koji je trebalo da joj bude pratnja, odustao je od toga, uz neumesnu šalu da se plaši da će ona, ako usput vidi tuđ bicikl, otrčati da ga ukrade.

   Povodom vršnjačkog nasilja u školi u Vrbasu i ponižavanja devojčice zbog romskog porekla, oglasila se direktorka te osnovne škole koja smatra da se o tome govori „sa idejom destabilizacije države“.

  Skupina nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države nastavlja udare i na institucije pravljenjem lažnih uzbuna koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije. – navela je, između ostalog, Slavica Gvozdenović.

  Izvor: 021.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina