• Opština Inđija pokrovitelj legata koje će videti posetioci iz većine gradova u Srbiji

  Turistička organizacija Inđije u saradnji sa Udruženjem Adligat planira da od 2022. godine organizuju izlaganje niza legata poznatih imena iz oblasti Srpske umetnosti. Prema informacijama koje je Turistička organizacija Inđije objavila, planirano je da Inđinčani dobiju mogućnost da vide legate Danila Bate Stojkovića, Zorana Simjanovića, Ivana Bekjareva i Donke Špiček. Milan Bogojogojević direktor TO Inđija […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Inđija pokrovitelj legata koje će videti posetioci iz većine gradova u Srbiji

  Turistička organizacija Inđije u saradnji sa Udruženjem Adligat planira da od 2022. godine organizuju izlaganje niza legata poznatih imena iz oblasti Srpske umetnosti. Prema informacijama koje je Turistička organizacija Inđije objavila, planirano je da Inđinčani dobiju mogućnost da vide legate Danila Bate Stojkovića, Zorana Simjanovića, Ivana Bekjareva i Donke Špiček. Milan Bogojogojević direktor TO Inđija rekao je za IN Medija da je ideja još uvek u razradi a da je do saradnje sa Udruženjem Adligat došlo na jednom od sastanaka Udruženja književnika Srbije čiji su članovi Viktor Lazić predsednik Udruženja Adligat i direktor turističke organizacije Inđija.

  – Galerija je osmišljena na način da jednu celinu čini izložbeni prostor u kome bismo izlagali retka dokumenta i predmete naših velikana iz istorije i umetnosti na određeni vremenski period – dve nedelje do mesec dana, npr. izložba Кralja Milana Obrenovića, Nikole Tesle, Pavla Vujsića. Drugi deo činile stalne postavke legata i zbirki takođe čuvenih ličnosti iz oblasti kulture. – kaže Milan Bogojević za IN Medija.

  Foto: Turistička organizacija Inđija

  Prema njegovim rečima za sada je sigurna zbirka Danila Bate Stojkovića, Ivana Bekjareva i Donke Špiček, a do formiranja galerije biće još nekolicina poznatih ličnosti. Zamisao je da jedan deo galerije bude posvećen poznatim inđičanima, za početak reditelju Nikiti Milivojeviću i sportisti Miroslavu Raduljici.

  Prostor u kom bi legati bili izlagani je u Zanatskom domu u Inđiji, u blizini Kulturnog centra, koji će biti rekonstruisan i prilagođen potrebama izložbe. Prostor će, prema tvrdnjama Milana Bogojevića, biti renoviran novcem Turističke organizacije koji je opredeljen iz opštinskog budžeta. Na pitanje iz kog razloga se pored postojećih izložbenih prostora kao što su Kulturni centar, biblioteka i Kuća Vojnovića, renovira prostor Zanatskog doma Milan Bogojević ističe da je za legate potreban stalan prostor koji ima veliku kvadraturu gde bi se legati mogli izlagati a da pomenute ustanove nemaju prostor koji je potreban a ni slobodnog vremena da legat stoji nekoliko nedelja.

  Foto: prostor Zanatskog doma predviđen za galeriju

  – Кao najbolji prostor za galeriju izabrane su prostorije u prizemlju Zanatskog doma u Inđiji jer se nalaze na odličnoj lokaciji, imaju odgovarajući raspored prostorija i ne zahtevaju velika sredstva za adaptaciju. Planiran je zakup prostora na pet godina. Nakon potpisivanja Ugovora o zakupu, adaptacije prostora i izvršene postavke izložbi i legata, otvaranje za posetioce se očekuje u martu 2022. godine. Ulaz će se naplaćivati po simboličnim cenama, jer ako se nešto plati onda se i ceni, ne mogu sad da dam tačnu cenu ulaznice.Verujemo da će otvaranje ovakve vrsta galerije biti od velikog značaja ne samo za Inđiju, već i čitavu Srbiju. – tvrdi Bogojević.

  Opština Inđija je pokrovitelj legata Ivana Bekjareva koji je predstavljen Beograđanima i u planu je da pomenuti legat vide posetioci širom Srbije, Viktor Lazić predsednik Udruženja Adligat za IN Medija kaže da je želja Udruženja da sarađuju sa svim lokalnim samoupravama koje su zainteresovane za podršku projekata. Upitan za visinu naknade koju Inđija izdvaja kao pokrovitelj Lazić ističe bona fide i da je to doprinos kulturnoj sceni Inđije.

  – Iznenađeni smo da je Vaše pitanje odmah o novcu, s obzirom na to da u srpskoj kulturi novca uglavnom – nema. Dakle, nikakvog finansijskog pokroviteljstva u tom smislu nema, ali Udruženju je stalo da se o našim članovima što više govori, da se njihovi legati vide i pamte. – tvrdi Lazić.

  Foto: Udruženje Adligat – deo legata Ivana Bekjareva

  On ističe da se o radi bona fide poslovno – tehničkoj saradnji, koja je daleko šira od legata Ivana Bekjareva i da je u planu prikazivanja više legata i izložbi u narednim godinama. Udruženje Adligat smatra da je kultura veoma važna te da nije cilj da bude koncentrisana samo u Beogradu nego širom Srbije i dalje.

  – Konkretno legat Ivana Bekjareva i izložba koja ga prati biće prikazana u nekoliko gradova, a sasvim sigurno ćemo ovaj legat najduže izlagati u Inđiji – kazao je Viktor Lazić.

  Prema njegovim rečima opština Inđija je Udruženju obećala obezbeđivanje prostora za izlaganje legata i izložbi, pokrivanje troškova prikazivanja i da će Udruženju obezbediti magacinski prostor za depozitni fond biblioteke Adligata.

  – Čak i da se ovo treće ne dogodi, izlagaćemo legate u Inđiji, kao i u mnogim drugim gradovima, jer nam je cilj da sačuvamo sećanje na značajne ljude. Celokupan rad Udruženja je na neki način poklon celokupnom našem narodu i budućim generacijama, pa nam je neobično da se u ovom kontekstu nekakve razmene zahvalnosti govori, naročito što svemu pristupamo dobronamerno.- ističe Viktor Lazić predsednik Udruženja Adligat.

  Projekat saradnje Turističke organizacije Inđija i Udruženja Adlikat planiran je u trajanju od 5 godina ali koji će legati tačno biti dostupni Inđijskog publici i na koji vremeski period, pojedinačno, za sada nije utanačeno.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]