• Opština Inđija u statusu na Fejsbuk stranici objasnila da su građani krivi za nestašicu vode

  Ako nemate Fejsbuk, nemate informaciju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Inđija u statusu na Fejsbuk stranici objasnila da su građani krivi za nestašicu vode

  Nestašica vode u Inđiji, slab pritisak ili potpuno prekinuto vodosnabdevanje opravdano je pojačanom potrošnjom vode, saopšteno je u statusu na Fejsbuk stranici Opštine Inđija, na sajtu JKP “Vodovod i kanalizacija” rečeno je da je u pitanju havarija. Zvanično voda je poskupela za 20% od 1. januara. Zvanično pojašnjenje zašto Inđija i njena sela pri tropskim temperaturama nemaju redovno i stabilno vodosnabdevanje za IN Medija direktor ovog preduzeća nije želeo da da.

  Vodovod se oglasio 24 sata nakon nestašice vode ili potpunog prekida vodosnabdevanja sa informacijom da su građani preterano trošili vodu sa apelom da građani vodu štede.

  Foto: Printscreen

  -Prethodna dva dana potrošnja je dramatično povećanja u svima naseljenim mestima opštine Inđija što nas dovodi u ozbiljan problem po pitanju isporuke vode. Protok vode na izlazu sa centralnog izvorišta se kreće čak i do 190 l/s što je nemoguće nedomestiti imajući u vidu izvorišne potencijale. – navodi se na Fejsbuk stranici opštine Inđija.

  U Fesbuk statusu navodi se da  JKP Vodovod i kanalizacija nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih ljudskih i proizvodnih kapaciteta, obezbedi dovoljno vode za sve potrošače, ali sa ovakvom potrošnjom rezevre vode se smanjuju i ukoliko se ovakav trend nastavi neizbežno je da dođe u određenom momentu do prekida u vodosnabdevanju dok se rezerve vode ne obnove.

  -Napominjemo da svi bunari rade u punom kapacitetu i ne mogu da postignu da obnove rezerve vode pri trenutnoj potrošnji. JKP Vodovod i kanalizacija će se u toku današnjeg, a i narednih dana obraćati potrošačima sa informacijama o situaciji u vodosnabdevanju. – kaže se u statusu.

  U Fejsbuk statusu potrošači su zamoljeni za racionalnu potrošnju vode i unapred im se zahvaljuju na razumevanju i saradnji.

  Voda je poskupela 1. januara

  Od 1. januara 2024. godine cena vode i kanalicacije (odvođenja otpadnih voda) uvećana je za 20% prema odluci nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“. Ova odluka doneta je na sednici nadzornog odbora, jednoglasno, 30. novembra prošle godine.

  U obrazloženju poskupljenja vode navodi se da ona nije poskupela zbog uvećanja cene struje, zato se navodi da je razlog porasta cena vode i odvoda otpadnih voda uzrokovalo povećanje plata, godišnji odmori, državni praznici, socijalno i zdravstveno osiguranje radnika ovog preduzeća. Na cenu je uticalo, kako se navodi u obrazloženju, troškovi reklama, premija, taksi i ostali nematerijalni troškovi.

  JKP“Vodovod i kanalizacija“ dalje u svom obrazloženju podizanja cena vode u Inđiji navodi da je u obzir uzeta visina isplaćene zarade za septembar koja iznosi neto 85.066 dinara na Republičkom nivou te da uvećanje cena neće poremetiti kućni budžet inđinčana.

  Građani vodu plaćaju umesto 69,83 dinara po kubiku 83,80 dinara istu cenu vode plaćaju i Ustanove koje se finansiraju iz budžeta. Potrošači koji žive u vikend zonama umesto 104,74 cenu vode plaćaju 125,69 dinara po kubiku.

  Privatnici, preduzetnici, zadruge i drugi privredni subjekti vodu plaćaju od 1. januara 2024. čak 26 dinara skuplje.

  Kanalizacija za građane poskupela je sa 26,19 dinara na 31,43 dinara odnosno za više od 5 dinara.Istu cenu građani kroz budžet plaćaju i odvođenje fekalnih voda i za Ustanova čiji je osnivač opština Inđija.

  Privatnici, preduzetnici i privredna društva ovu uslugu plaćaće umesto dosadašnjih 43,65 dinara za 9 dinara više.

  Navedena promena cenovnika je iskazana bez PDV-a.

  Plaćamo i analize vode

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija je Javnom nabavkom odabralo tri preduzeća koja će obavljati analize vode. Za uzorkovanje vode i otpadnih voda ukupno je predviđeno 4 miliona dinara. I pored dodeljenih ugovora građanima nije transparentan izveštaj analiziranja kvaliteta i ispravnosti vode za piće. Na sajtu preduzeća JKP “Vodovod I kanalizacija” ne postoji javi podatak o urađenim analizama i njenim rezultatima.

  Iako svake godine JKP “Vodovod i kanalizacija” izdvaja značajna sredstva za uzorkovanje i analize vode za piće rezultate tih analiza nisu transparentne. Informacija od javnog značaja a u vezi sa javnim zdravljem nisu dostupne građanima ni ukoliko pozovu ovo preduzeće. Pozivom JKP”Vodovod i kanalizacija” sa pitanjem gde mogu da se vide rezultati analize vode za piće iz prošle 2023. i ove godine odgovoreno je da se pozovu operateri na izvorištu, koji nisu nadležni niti im je dostupna informacija kakvu vodu piju Inđinčani.

  Na sajtu ovog preduzeća u sekciji “javnost u radu” poslednje ažurirana informacija je iz 2018. godine. Kada su u pitanju javne nabavke istaknut je plan javnih nabavki za prošlu godinu koji nije moguće preuzeti.

  Izveštaj o radu ovog preduzeća poslednji dostupan je za 2021. godinu, dok rezultati analize kvaliteta pijaće vode nije moguće naći na sajtu ali ni direktnim kontaktom.

  Za ovu godinu javnom nabavkom dodeljeni su ugovori institucijama i preduzećima koje godinama unazat vrše uzorkovanje vode obima A i B kao i otpadnih voda. Za ove namene budžetom građana inđije izdvojeno je 34,1 hiljada evra odnosno 4 miliona dinara.

  Stručno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta voda iz vodovodnih sistema i bunara, odnosno iz objekata javnog vodo-snabdevanja u pogledu senzornih, fizičko-hemijskih i mikrobioloških pokazatelja akreditovanim metodama i utvrđivanje higijenske ispravnosti vode za piće u skladu sa odgovarajućim Pravilnikom, kao i predlog mera i preporuke za dostizanje traženog kvaliteta vršiće kao i proteklih godina,  Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.  Visina ugovora koji je dodeljen Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica za analize vode za piće  obima A, iznosi 2,9 miliona dinara za ukupno 750 analiza.

  Ugovor za analizu vode obima B odnosno proširene analize vode za piće dodeljen je Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Prema uvidu o dodeli ugovora objavljenom na portalu javnih nabavki, za ovu vrstu analiza pijaće vode biće izdvojeno ukupno 1.040.000 dinara za 20 analiza. Ugovorom je precizirano da u roku 21 dana analize vode budu dostavljene naručiocu odnosno JKP “Vodovod I kanalizacija”.

  Za analizu otpadnih voda Komisija JKP“Vodovod i kanalizacija“ po kriterijumu najniža cena ponude, odabrala je beogradsko preduzeće MINHEM D.O.O. Za analize otpdnih voda biće izdvojeno 100.000 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]